Restaurant De Kastanjehof en Restaurant De Lage Vuursche
Kloosterlaan 1 – Lage Vuursche

Foto links De Kastanjehof , net links van de bomen is de steen te zien. Foto rechts is de steen uit 1960.

In september 1865 maakte Willem van Oosterom van zijn boerderij uit 1650 een herberg. Vlak voor de deur was een tolplaats. Hier betaalden de reizende boeren voor hun doortocht van Bilthoven naar Hilversum en Baarn. Zij hadden het niet breed. De vrouw van de landeigenaar voelde met hen mee en bracht proviand naar de herberg. Brood, eieren en meel. Het bracht Willems tweede vrouw op het idee om pannenkoeken en uitsmijters te bakken voor de boeren. Die activiteit werd steeds commerciëler en zo werd zij de grondlegster van de huidige status van Lage Vuursche als pannenkoekendorp. Het pand diende als herberg, maar ook als buurthuis en de plek waar recht werd gesproken.

 

Vele jaren later rond 1930 namen zijn kleinzonen Jan en Hein het bedrijf over. Weer 30 jaar later bouwden zij  nieuw pand op de plek van ‘het planken huis Dorpszicht”. Dit werd het hotel De Kastanjehof. Bij de bouw van de Kastanjehof werd in de voorgevel een steen aangebracht. Op de steen staat:

1865              23 – 3              1965

DE EERSTE STEEN GELEGD

DOOR

HEIN EN ILONA

KLEINKINDEREN VAN H. EN J. VAN OOSTEROM

9 MAART 1960

Heintje, de vrouw van Hein, zwaaide ondertussen de scepter in restaurant De Lage Vuursche. Zij maakte zich onsterfelijk met haar door en door gestoofde eendje waar sommige gasten het nu nog over hebben. 

Foto links restaurant De Lage Vuursche, de voormalige herberg. Foto rechts De Kastanjehof.

De familie Van Oosterom bleef De Kastanjehof runnen tot augustus 2017. De familie heeft De Kastanjehof vier generaties lang onder zijn beheer gehad. Restaurant ‘De Lage Vuursche’, het oudste restaurant in Lage Vuursche is nog familie eigendom. 152 jaar lang was De Kastanjehof een familiebedrijf. De oude eigenaren kijken terug op mooie jaren, maar vinden het mooi geweest. ,,Mijn broer Hein en ik zijn op een leeftijd waarop we ook andere dingen willen ondernemen”, zegt Willem van Oosterom. Zij richten zich op hun restaurant Lage Vuursche, ook een familiebedrijf.

In 2017 kreeg hotel-restaurant De Kastanjehof in Lage Vuursche een nieuwe eigenaar. IJme Woensdregt en Nino de Boer. In een interview zeggen zij: ,,Wij gaan verder onder de oude naam, maar in een nieuw jasje.” Voor ze kunnen beginnen, moeten ze eerst de handen uit de mouwen steken. ,,De Kastanjehof heeft een prachtige tuin, die verborgen ligt achter de rododendrons. Wij willen de tuin openmaken en ook de inrichting wordt een stuk moderner.”

De oude eigenaren zijn over hun plannen te spreken. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat IJme en Nino iets moois maken van De Kastanjehof”, aldus Willem van Oosterom. In het dorp van pannenkoeken en poffertjes willen Woensdregt en De Boer zich onderscheiden met een speciale menukaart. Het wordt lekker eten voor een goede prijs en een terras in de zon onder de kastanjebomen.”

Op 1 oktober 2017  opende de ‘nieuwe’ Kastanjehof haar deuren voor de gasten.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.