De slagerij met de koppen aan de gevel
Kerkstraat 6 – Baarn

Cornelis Matthijs van Mill werd op 26 maart 1880 in Utrecht geboren als zoon van Frederik Pieter Willem van Mill en Adriana Johanna van Zetten. Het vleeshouwen zit Cornelis Matthijs in het bloed. Ook zijn vader en zijn broer (die ook Frederik Pieter Willem van Mill heet) zijn vleeshouwer. De reden waarom hij naar Baarn kwam zal de liefde geweest zijn. Hij trouwt namelijk in 1917 met Wijntje Haarman, dochter van veehouder Teunis Haarman en Willemijntje Meijer. Haarman had zijn veehouderij ook aan de Kerkstraat.

Deze foto is gemaakt in de Kerkstraat in Baarn. Het pand is volgens de eerste steen in  1880 gebouwd. De steen werd gelegd dooreen zekere  Cornelia. Er staat verder niet bij welke Cornelia, dus dat maakt het wat lastig.

Deze slagerij was van Cornelis Matthijs van Mill. Misschien dat zijn vader er eerst een tijdje een slagerij had. Het pand is rond 1880 gebouwd. En toen werd ook Cornelis Matthijs geboren, maar woonde de familie nog niet in Baarn.

Het pand staat nog in volle glorie in de Kerkstraat, vlakbij de ingang naar de Brinkstraat. In de tijd dat bovenstaande  linker foto gemaakt is was er de slagerij van Van Mill gevestigd, er is nog net een stukje van het pand te zien. Tegenwoordig is het pand een particuliere woning, maar aan de gevel zitten nog steeds de koppen van een os en twee varkens.

Op de foto rechts  staan vier personen afgebeeld. De rechter dame is overduidelijk afkomstig uit Bunschoten-Spakenburg. Zij is Jannetje van de Groep-Beekhuis (1907-2004). Zij werkte bij Van Mill in de winkel. Verder staan nog drie jongemannen op de foto. Waarschijnlijk knechten van de slager, of wellicht zoons? Hopelijk kan iemand licht werpen op de Cornelia van de steen en/of op de jongemannen op de foto.

Op de 2e foto links is het pand rond 2018 te zien.

 


De koppen van de os en de varkens
Kerkstraat6  – Baarn

Dit rond 1910 als winkelwoonhuis gebouwde pand heeft een opvallende voorgevel. Een gebeeldhouwde koeienkop en twee varkenskoppen sieren de gevel van dit in sobere neorenaissancestijl gebouwde pand. De koppen en grote vensters herinneren aan de oorspronkelijke functie van het gebouw, het werd gebouwd als slagerij.  Tussen de beide grote ramen zit een derde raam dat bij de bouw geen raam was maar de ingang van de slagerij. De ingang is later verplaatst toen het gebouw niet langer als slagerij dienst deed.

De bouwheer was de vleeschhouwer C.M. van Mill. Het vleeschhouwen zit Cornelis Matthijs van Mill in het bloed. Zowel vader als broer zitten in het vak. Cornelis de slager bleef hier zijn beroep uitoefenen tot in 1948. Daarna trok slager Jan Hogenhout in de slagerij. Jan Hogenhout werd geboren op zaterdag 25 september 1915 en hij overleed op maandag 7 juli 1980. Jan Hogenhout, de slager beleef tot zeker 1969 in de Kerkstraat 6 wonen en werken.  

Voor meer info over Van Mill, zie hierboven.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.