De vorstentuin, een modern appartementengebouw
Julianalaan 1 – Baarn

Het was een blijde en heuglijke dag op die 15e januari aan de Julianalaan in Baarn. Mevrouw Kramer, die samen met haar man het eerste appartement had gekocht in het nieuw te bouwen appartementen gebouw  “De vorstentuin”, mocht de eerste steen in een muurtje metselen.

En zij deed dat met verve, zoals de foto van Aldo Allessi,  laat zien die toen in de krant verscheen. Zij werd bij de taak bijgestaan door de heer Breuker de uitvoerder van het project. Het gebouw bestaat uit 8 ruime appartementen, allen met een eigen berging en parkeerplaats in de ruimte onder het gebouw. De planning om het gebouw eind 1998 op te leveren werd gehaald. Het pannenbier (het bereiken van het hoogste punt van de bouw) werd op 22 augustus 19898 al bereikt. De wervende advertentie tekst van de makelaar om de appartementen te verkopen luidde: “Wonen in rust, wonen in weelde.” En dat is volledig waargemaakt met de bouw van dit in koloniale stijl opgetrokken gebouw. De appartementen zijn allemaal voorzien van een geavanceerd alarmsysteem, beschikken over een ruime living, 2 slaapkamers waarvan er één voorzien is van openslaande deuren naar het ruime balkon. Tevens hebben alle appartementen een study.  Het gebouw is gebouwd door de firma Scheurer uit Amsterdam en architect Griffioen tekende voor het ontwerp.

Foto’s boven: de bouw en de eerste steen.

Foto’s onder: Mevrouw Kramer metselt de eerste steen en het gebouw in volle glorie.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.