Huize Canton – het huis van August Janssen
Javalaan 7

In de voorgevel van het ‘nieuwe’ Huize Canton is links van de hoofdingang een mooie tekst- en illustratiesteen ingemetseld. De eenvoudige tekst op de steen luidt: 1793-1910 Canton A. Janssen.

De steen verwijst met tekst en afbeelding naar het eerste huis Canton uit 1793.  Dit eerste Canton, een in Chinese stijl gebouwd huis,  werd door de fabrikant van koeharen tapijten maar ook scheepskapitein Scherenberg neergezet.  Dezelfde Scherenberg die ook Huize Peking en buitenplaats De Eult liet bouwen.  Canton werd na Scherenberg eigendom van Koning Lodewijk Napoleon, de Prins van Oranje, Anna Paulowna (weduwe van koning Willem II), Prins Hendrik, de Baarnsche Bouwmaatschappij en ten slotte August Janssen (directeur van de Deli-Batavia Maatschappij).

August Janssen liet het onpraktische Chinese Canton afbreken en een nieuw, meer eigentijds,  Canton neerzetten. Annelie Janssen, dochter van August Janssen mocht de eerste steen in 1911 leggen.  Zij was toen 6 jaar oud, zij staat rechts op de gezinsfoto. Achter de mooie steen is een loden koker ingemetseld.  In de koker een perkament document met daarop de geschiedenis van het huis. Wat er op het document staat weten we, want een kopie wordt in het archief van het huis bewaard. Zie bijgaande foto. De foto hieronder is een afbeelding van het oude Canton. 

Het nieuwe Canton is ontworpen door de architecten Th. G. Schill en D.H. Haverkamp.  De binnenzijde het nieuwe Canton is nagenoeg geheel bewaard gebleven zoals het er bij de bouw uitzag. Een prachtige houten gebeeldhouwde trap loopt naar de eerste verdieping.  De trap dateert uit 1735 en sierde voor 1911 een gesloopt Amsterdams Grachtenpand. Alle kamers op de begane grond, zoals de herenkamer, de zit- en eetkamer zijn nog volledig in tact, met zijden behang, glas-in-lood ramen, ornamenten en een prachtig stucplafond. Conservatrix, een verzekeringsmaatschappij is al vele jaren het bedrijf dat gevestigd is in Huize Canton.

 

Foto links boven, de tekst die achter de steen verborgen zat. er onder de mooie trap, foto rechts boven, de oude villa Canton en eronder een portretfoto van August Janssen.

Villa Canton is lang geleden de plek geweest waar het drama rond de overbekende Baarnse moordzaak zich afspeelde.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.