Een villa uit 1931
Javalaan 6 – Baarn

Foto links de steen die zich rechts naast de ingang van de villa bevindt, zie foto rechts.

Bouwheer van de villa aan de Javalaan 6 is de Jacob Willem van der Willigen. Geboren in Haarlem op 21 maart 1873. Hij overleed in Baarn op maandag 20 september 1943. Jacob werd
begraven te Baarn op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Jacob van der Willigen was getrouwd met Anna Kuneman die in 1943 overleed, eveneens in Baarn. Zij hadden een zoon Volkert die op 7 augustus 1931 de eerste steen mocht leggen voor de villa die de naam “De Kaap” mee kreeg. Het huis had in 1931 en zelfs nog tot 1948  huisnummer 2A. Bij een omnummering kreeg het huis huisnummer 6, zoals nu ook nog het geval is. Javalaan 6 was het oude nummer van Koetshuis Madoera.

Vader Jacob van der Willigen was eerst rijksontvanger der Directe Belastingen te Oud-Beijerland, te Doesburg van januari 1926 tot  januari 1931. In dat jaar verhuisde het gezin naar Baarn. Hij is onder meer Consul der A.N.W.B. geweest en  bestuurslid van de V.V.V. Wat er van zoon  Volkert, die vernoemd is naar zijn grootvader, is geworden is nog niet bekend.

Later werd het huis vooral bewoond door artsen. Achtereenvolgens woonde in het huis, dr. H. J. de Jongh (1956), dr. J.M. de Graaf (1967), Dr. Goedkoop (2010).

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.