Het oude Gemeentehuis van Baarn, afgebroken
Hoofdstraat 1 – Baarn

Links de oude eerste steen voor de restauratie en rechts na de restauratie. De steen is in het bezit van de Historische Kring Baerne.

De Hoofdstraat rond 1900 met links het toenmalige gemeentehuis annex postkantoor waarin de eerste steen van Burgemeester Laan e.a. zat. De tekst op de steen luidt:

 

DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR

Mr. J.C.G.C. LAAN

BURGEMEESTER VAN BAARN

L.J. VAN DER FLIER

WETHOUDER

L. KEIJ ARCHITECT

20 JULIJ 1865

 

De steen is gelukkig bewaard gebleven na de afbraak van het Sint Nicolaasgebouw in de Hoofdstraat. Het Nicolaasgebouw washet eerste gemeentehuis van Baarn. Het gebouw was in eerste instantie veel te groot voor het gemeentelijke apparaat. Daarom zat in het gebouw ook het postkantoor en waren er diverse andere sociale doelen in het gebouw mogelijk. In 1913 werd een nieuw postkantoor in gebruik genomen aan de Teding van Berkhoutstraat en verliet de Posterijen het pand in de Hoofdstraat.

In 1906 verhuisde  de gemeente naar een nieuw gemeentehuis dat nog steeds in gebruik is aan de kop van de Laanstraat. Toen konden er in het St. Nicolaasgebouw ook andere activiteiten plaats vinden zoals het oefenen van muziek verenigingen en koren. Tot 1936 zat in het gebouw de RK bibliotheek.

Later vestigde zich daar een sigarenfabriek van de gebroeders H.G. en M.A. Hagen. De fabriek verruilde De Bilt voor Baarn. Men wilde in Baarn 60.000 sigaren van een bijzonder merk per week produceren. En een beperkt aantal merken in de prijsklasse van 25 tot 60 cent, waaronder 14.000 senoritas in de prijsklasse van 13 cent. Op 23-03-1952 werd de sigarenfabriek ontbonden. 

Het gebouw in de Hoofdstraat werd rond 1960 afgebroken en daarvoor in de plaats kwam een nieuw gebouw waarin de bibliotheek een plaatsje vond. Alsmede een appartementengebouw.

 

Foto’s van links naar rechts: de Hoofdstraat in de tijd van het oude gemeentehuis, de bibliotheek op de plaats van het oude gemeentehuis en het gemeentehuis op de Brink dat voor het oude gemeentehuis in de plaats kwam. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.