Theehuis ’t Hooge Erf
Hoge Vuurseweg 11 – Lage Vuursche

Nu eens geen eerste steen, maar een laatste spijker. Maar wat wil je ook met een houten gebouw.

“Laatste spijker geslagen door Herman Insinger op 30 juni 2005 ter ere van de opening van theehuis ’t Hooge Erf”.

Dat is wat er op een speciale plank staat die als laatste aan de zijgevel van het houten pand van theehuis ’t Hoge Erf is gespijkerd door een telg uit het geslacht van de familie Insinger. Deze familie is de eigenaar van Landgoed Pijnenburg. Naar verluidt het grootste particuliere landgoed van Nederland dat zich rond het dorp Lage Vuursche bevindt.

Om het landgoed draaiende te houden en de kosten te kunnen dragen van het onderhoud probeert de heer Insinger geld te genereren met allerlei zaken die op het landgoed mogelijk zouden kunnen zijn. Zoals dit theehuis en het er vlakbij gelegen klimbos.  Ook nieuwe plannen worden niet geschuwd. Zo heeft hij plannen voor een tweede theehuis.

Dit theehuis trekt veel wandelaars die hier even neerstrijken voor een welverdiende versnapering. Dat kan zowel binnen als buiten, mits het weer het toelaat natuurlijk.

’t Hooge Erf  hanteert een self service concept. Bestellen aan de bar en direct uw  drankje en taartje mee nemen. Of bestellen aan de bar en vervolgens wordt e.e.a. bij u aan tafel gebracht. Net waar u de voorkeur aan geeft.  Trouwens zoals het hoort bij een theehuis in een wandelgebied zijn ook hier honden welkom.

Foto’s van links naar rechts: De ingang van het theehuis, het bedrijfslogo en het klimbos ernaast

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.