De stand is 3-3. Drie schuren – drie stenen.
Hoge Vuurscheweg tegenover kasteel Drakenstein – Lage Vuursche

Steen nummer 1: De oude schuur van de jonkheer

De langhuisboerderij hoorde bij de buitenplaats Klein Drakestein. De oorspronkelijke boerderij werd vermoedelijk eind achttiende eeuw gebouwd voor jonkheer Herbert Paulus Jan Bosch van Drakestein. In de gevelsteen, zie foto rechts hieronder,  staat Anno 1817 H.D.R. HDR staat voor: Hoc Domus Reconstructus (est). De vertaling luidt: In 1817 is dit gebouw herbouwd. Nadat de boerderij in 1940 door brand was verwoest, werd deze in 1942 herbouwd. De oude bakstenen zijn daarbij hergebruikt. Op het erf staat links van de boerderij het voormalige bakhuis van deze boerderij. Dit bakhuis werd als zomerhuis gebruikt. En rechts staat de oude schuur met de hierbij afgebeelde eerste steen van 1909.

Op de steen staat:

DEZE STEEN GELEGD DOOR

Jhr. H.P.J. BOSCH VAN DRAKESTEIN

8 SEPT: 1909

Jonkheer Herbert Paulus Jan Bosch , jongere broer van Frederik Lodewijk Bosch van Drakestein, woonde op Klein Drakestein. Jonkheer Frederik Lodewijk Bosch van Drakestein was eigenaar van ridderhofstad Drakestein.  Jonkheer Herbert was vanaf 1926 diplomaat in dienst van de Nederlandse overheid en was gezantschapssecretaris in Peking en Praag, in 1939 tijdelijk zaakgelastigde in Bern en in 1940 gezantschapsraad te Berlijn. Daarna van 1944 tot 1947 was hij buitengewoon gezand en gevolmachtigd minister in Moskou, vervolgens in Athene en Rangoon en tenslotte van 1952 tot 1954 in Addis-Abeba. Hij overleed 26 oktober 1965 op zijn huis Klein Drakestein. Niet lang daarna werd het huis door zijn weduwe verkocht.


Steen nummer 2: De nieuwe schuur van 1990

Foto links de steen en foto rechts de nieuwe schuur. 

 

De eerste steen voor de nieuwe schuur van Jaap Schep mocht zijn 6 jarige dochter Marlise leggen. Op 1 oktober 1990 was het dan zo ver. De nieuwe schuur werd gebouwd en de eerste steen kon gelegd worden. De jonge Marlise nam die taak voor haar rekening. Zich toen niet realiserend dat jaren later haar moeder de eerste steen zou leggen voor haar er naast gelegen kattenhotel. 

Marlise , de steenlegster jaren later in haar kattenhotel. 


Steen nummer 3: Kattenhotel De Vuursche van 2012

Een nieuwe schuur met luxe uitstraling is het kattenhotel op het erf van JaapSchep en Janna S. Schep- van Oosterom aan de Hoge Vuurscheweg.  De officiële naam van het hotel speciaal voor katten is “Kattenhotel De Vuursche”.

Dit kattenpension opgericht door de dochter van J.  Schep. Marlise Koop-Schep, dierenartsassistente heeft een opleiding hbo-diermanagement gedaan en heeft in 2011besloten samen met haar ouders een kattenhotel op te zetten. Ruimte genoeg op het erf en dus werd al snel de eerste steen gelegd voor dit specifieke hotel. Maar niet alleen voor het kattenhotel ook voor een zoogkoeienstal.

Dus…. Wilt u een dagje weg, heeft u een verhuizing of moet u plotseling opgenomen worden in het ziekenhuis en zoekt u voor uw kat een goed plekje. Dan op naar Lage Vuusche. Want volgens de website van het kattenhotel komt uw kat dan terecht in een hygiënische en gezonde leefomgeving en krijgt uw kat optimale zorg door kennis, kunde en begrip. Wat wil je als kat en baas nog meer.

De gedenksteen is gelegd door de moeder van Marlise, mevrouw Janna Sophia Schep – van Oosterom op 30 maart 2012. 

Foto links: Vader Jaap, moeder Janna en dochter Marlise Schep. Foto rechts: een kijkje in het katten hotel.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.