Groot Kievitsdal, een oude en een nieuwe steen
Hilversumsestraatweg 21 – Baarn

Op deze bijzondere dubbele steen staat te lezen:

Hans Gelevert

23-6-1999

Odo Insinger

12-6-1923

In de muur rechts van de hoofdingang zijn deze beide stenen te vinden. Op een mooie wijze is de nieuwe steen van 1999 uitgevoerd in de stijl van de reeds bestaande steen uit 1923, zodanig dat het een ware twee eenheid is geworden. De oudste steen werd gelegd door Odo Insinger zoon van E.H.D. Insinger bewoner van Pijnenburg. Dat zoon Odo hier de eerste steen mocht leggen is niet zo verwonderlijk. De eerste steen werd gelegd in het eerste theehuis dat hier verrees. Want deze plek maakt deel uit van het landgoed Pijnenburg. In 1950 werd het oude theehuis verbouwd tot restaurant met slechts één zaal. Het restaurant Groot Kievitsdal had grote overdekte terrassen en er speelde vaak een orkestje om de gasten te vermaken. Het beschikte over acht hotelkamers en twee kamers voor het personeel. De hotelkamers werden vaak bewoond door gefortuneerde Amsterdammers die in het Gooi de weekeinden door brachten. De naam Kievitsdal is afkomstig van een klein meertje dat gelegen heeft bij de oprijlaan van de Hilversumse Golfclub. Dat meertje en de boerenhofstede die hier gestaan heeft heette  “het kievitsdel”.

Pas in 1978 werd het hotel en restaurant overgenomen door de familie Gelevert. Die er een, naast een uitstekend restaurant, multifunctioneel centrum van maakte geschikt voor vergaderingen, congressen, bruiloften en partijen.  Het complex beschikte ook over een bowlingbaan onder het pand.

Op 28 februari 1998 sloeg het noodlot toe. En werd het pand , door toedoen van onvoorzichtige gasten in het restaurant, door brand verwoest. Kort daarvoor waren nog tal van ingrijpende renovaties uitgevoerd.

 

Het pand moest als verloren worden beschouwd. De herbouw, lees nieuwbouw, vond plaats onder architect Van Manen uit Noordwijk, die nieuwbouw ontwierp naar het concept uit 1923. Het pand uit 1923 was van de hand van de architecten Van Wamelen en Slot.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.