Voormalig station, nu de eethuis café de Generaal
en
Het Oranjemuseum 1987-2000

Luitenant Generaal Van Heutzlaan 1 – Baarn

Voormalig buurtspoor station, nu restaurant De Generaal

 

Jacob Frederik (Jaap) Klinkhamer werd in Amsterdam geboren op 21 juni 1854. Hij overleed op 21 juni 1928 in Den Haag. Jaap Klinkhamer was van beroep architect en zelfs hoogleraar bouwkunde.

Hij was nogal internationaal actief, ontwierp vele  bouwwerken in Nederland, Indonesië (toen nog Nederlands Indië) en Zuid Afrika. 

In 1882 startte hij vanuit Amsterdam als zelfstandig architect. Daar maakte hij met Dolf van Gendt het ontwerp voor de Graansilo Korthals Altes, dat was in ca. 1895. Maar hij was ook erg actief voor de diverse spoorwegondernemingen die ons land toen nog rijk was. Zo ontwierp Klinkhamer onder andere Hoofdgebouw II in ca 1893, een kantoorgebouw voor de N.I.S.M. in Semarang Nederlands Indië in ca. 1902 en de stationsgebouwen van Soestdijk en Baarn (buurtstation, , tegenwoordig restaurant de Generaal)  beiden ca. 1897. Buiten de utiliteitsbouw  ontwierp hij onder meerdere villa’s  en woonhuizen. Diverse werken van zijn hand kregen de waardering rijksmonument. 

Op diverse plaatsen gaf Klinkhamer onderwijs, te Delft was hij professor “Burgerlijke Bouwkunde”.

Klinkhamer was getrouwd met Margaretha Elisabeth Bosscha, dochter van de hoogleraar/directeur Johannes Bosscha Jr.   en had zes kinderen.

Nog even iets over de eerste steen in het voormalige station. Het is een steen die snel over het hoofd ziet. Ik heb er dan ook lang naar moeten zoeken. Direct naast de zij ingang is in de schuine rand van de platen naast de trap de inscriptie te lezen. 

Foto midden is een portretfoto van de architect de heer Jaap Frederik Klinkhamer


Het Oranjemuseum van 1987 tot 2000

De steen die pas in 1987 is aangebracht in de loods achter het oude station aan de Luitenant Generaal Van Heutzlaan 1 laat niets te raden over. Het is de gedenksteen voor het hier ooit geopende Oranje Museum. Zijne Koninklijke hoogheid Prins Bernhard, echtgenoot van de voormalige koningin Juliana mocht in haar aanwezigheid  hier op 19 mei 1987 het Oranjemuseum openen. 

Het Oranjemuseum was gewijd aan het Huis van Oranje-Nassau en was tussen 1987 en 2000 gevestigd in Baarn. De goederenloods waarin het museum was ondergebracht  werd in 1948 gebouwd als het ‘Entrepot van Amstel & Co’. Het laad- en losperron is nog aanwezig.

Aanleiding tot de oprichting van het museum was het gouden huwelijk in 1987 van prinses Juliana en prins Bernhard. Zij woonden tijdens hun huwelijk op het nabijgelegen Paleis Soestdijk. 

Het museum beschikte over maquettes van Paleis Soestdijk en een replica van de Gouden Koets. Maar het had ook schilderijen, borstbeelden en tweedehands boeken over de Oranjes. In de vitrines stonden bekers, borden, onderscheidingen en lepeltjes die herinnerden aan hoogtijdagen uit het leven aan het Hof. De collectie bestond vooral uit stukken vanaf de periode van stadhouder Willem V. Leden van het koninklijk huis schonken ook zelf artikelen. Zo gaf prins Bernhard de koninklijke standaard op zijn auto en het generaalsuniform der vliegers. Via het personeel kwam het museum aan het opklapbare schrijfbureautje van koningin Emma en het porseleinen poppenserviesje van Wilhelmina. Aan prins Hendrik herinnerde het “Inteekenboek”, een persoonlijk gastenboek. Veel van de bonte verzameling voorwerpen werd aangeboden door het publiek.

In maart 2000 sloot het Oranjemuseum, waarna de collectie verhuisde naar Paleis Het Loo en het nieuwe Oranjemuseum in het Gelderse Buren. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.