Frieda Wöhrmann legde de eerste steen
Hertog Hendriklaan 3 – Baarn

Aan de Hertog Hendriklaan nr. 3 staat een villa die gebouwd werd in 1911. De villa kreeg de naam Frida mee. Ondertussen heeft de villa het van woonhuis geschopt tot gemeentelijk monument. Het Wilhelminapark waarin de villa staat is onderdeel is van het rijksbeschermd dorpsgezicht Prins Hendrikpark e.o. 

De eerste steen is op 10 mei 1911 gelegd door Anna Bertha Frieda Wöhrmann, oud vier en een half jaar. De kleine Frieda, zoals haar roepnaam was, zal er een kluif aan gehad hebben om op die jonge leeftijd de steen te kunnen leggen. Ze zal ongetwijfeld door haar ouders geholpen zijn. Op de 4e foto is Frieda te zien op een uitsnede uit een klassefoto van 1919.

Het ontwerp van een villa heeft  elementen uit de neorenaissance en Jugendstil. De naam van de villa is in de jaren 50 van de twintigste eeuw van de voorgevel verwijderd. De familie Wöhrman heeft niet lang in de villa gewoond, de villa werd in 1915 bewoond door de dames A.M en H.A.M. Bouvin. In 1957 eeuw is een gedeelte van het beboste perceel van nummer 3 verkaveld teneinde de bouw van de bungalow aan de Hertog Hendriklaan 3a te realiseren. Later is dit perceel vernummerd naar 5.

De villa is steeds particulier bewoond geweest.

Vader van Frieda was Rutger Wöhrmann. Zijn geboortewieg stond in Zutphen. Hij was de zoon van Philip Wilhelm Wöhrmann en Lamberta Antonia Henrietta de Haas.
Rutger werd geboren op donderdag 17 maart 1870 en hij overleed op vrijdag 30 maart 1923 na een kortstondig en hevig lijden in de Henriettenstiftung in Hannover (Duitsland). Hij mocht slechts 53 jaar oud worden.

Rutger Wöhrmann was makelaar in vaste goederen en uitgever van de Pension- en Woninggids. Hij had zijn kantoor aan de Mollerusstraat D70 (Villa Augusta), aan de Oranjestraat D170 en nog later aan de Nieuwstraat 14 in Baarn. Zie o.a. de afbeelding van de briefkaart en de advertentie.


Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.