Villa ‘Boerhoove’
Hertog Hendriklaan 17 – Baarn

Rond 1910 werden er  aan de Hertog Hendriklaan te Baarn een tweetal bijna identieke huizen gebouwd. Eén op nummer 1 en één op nummer 17. En om die laatste villa gaat het hier.

Beide villa’s bestaan uit een stijlmengeling met overwegend elementen uit de neorenaissance en enkele elementen ontleend aan de Jugendstil. De villa’s hebben beide twee gevels die naar twee verschillende straten staan gericht. Nummer 17 staat zowel gericht op de Amsterdamsestraatweg als op de Hertog Hendriklaan. Nummer 1 staat gericht op zowel de Wilhelminalaan als op de Hertog Hendriklaan.

Wie de bouw heer van beide of  twee bouwheren van twee villa’s is geweest weet ik niet. Wel weet ik dat het huis op nummer 17 een gedenksteen in de muur van het ingangsportaal heeft zitten. Deze steen is ruim 90 jaar na de bouw van het huis aangebracht. Toen was het namelijk tijd de villa grondig te renoveren. Hier voor tekenden de toenmalige bewoners  J. A. en M. Boer. Maar na een vijftal jaren vertrokken zij weer uit het prachtig gerenoveerde huis.

Op de steen staat:

Anno 1910

Restauratie 2001-2002

“Boerhoove”

J.A. & M. Boer

 

De naam Boerhoove zal ongetwijfeld aan het huis gegeven zijn door de bewoners die de restauratie ter hand hebben genomen. Uit de jaartallen 2001 en 2002 blijkt dat de renovatie cq restauratie een tijdrovende klus is geweest. Maar het eindresultaat maf er dan ook wel zijn.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.