Centraal magazijn Nijhof
Hermesweg 7 – Baarn

Tijmen, de steenlegger,  komt uit het geslacht van ondernemers die in Baarn en wijde omgeving erg bekend zijn door met name de bouwmarkt Nijhof op het industriegebied aan de noord kant van Baarn. Grootvader Jan, de vader van zijn vader Tijmen Nijhof, startte in 1950 een bedrijfje in gebruikte bouwmaterialen. De naam van dit bedrijf: ‘J. Nijhof: Hout en Afbraakhandel’. Deze  Jan Nijhof maakte samen met zijn zonen Jan en Tijmen het bedrijf groot. Vader Tijmen was op latere leeftijd samen met zijn broer verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf.  Beide directeuren kregen op 24 april 1987 een grote klap te verwerken. Een verwoestende brand legde het volledige pand in de as.

Jan Nijhof junior, zei jaren later in de Baarnsche Courant:
“Ik was thuis in de Paulus Potterlaan. Iets in me zei me dat er iets niet klopte. Heel bijzonder. Op weg naar het postkantoor zag ik een dreigende onweerswolk. Ik veronderstelde dat het pand van Conimex vlam had gevat. Op weg naar het industrieterrein riep iemand dat ons pand in de brand stond. Toen ik de vuurzee zag, wist ik het meteen: het pand is totaal verloren. Je redeneert op dat moment heel rationeel, pas later komen de emoties.”

Tijmen Nijhof, broer van Jan senior en mede-eigenaar en vader van steenlegger Tim (Tijmen jr) :
“Ik zat thuis te eten. Toen belde Jan en hij zei: ‘eet maar rustig verder, want het bedrijf brandt af dus je hoeft geen haast te maken.’ Toen ben ik wel meteen gekomen.”

Vader Tijmen Nijhof werd geboren in 1937. Tijmen trouwde in 1966 met Carla Blankenstein. Hun zoon Tim (Tijmen jr), de steenlegger, werd in Baarn geboren. Hij mocht die eerste steen voor het pand aan de Hermesweg leggen. Dit pand is het grote afhaalmagazijn van de “bouwmarkt Nijhof”. Kort na de steenlegging stond de hierbij afgebeelde advertentie in de Baarnsche Courant.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.