Bedrijvenverzamelgebouw op de Noordschil
Hermesweg 44-46-48  –  Baarn

Een nog onbebouwd gedeelte van de Noordschil waar het bedrijvenverzamelgebouw werd neergezet. Foto uit de Baarnsche Courant van Aldo Allessie 9 december 1994.

Een simpele steen met als tekst:

Eerste steen gelegd

Fam. v. d. Ent

Maart ‘96

Eind 1994 besloot de gemeenteraad dat op de Noordschil uitbreiding een bedrijvengebouw moest gaan komen. De ondernemers aannemer C.E.L. Rijkeboer  en Rijwielhandelaar D. van der Ent dienden beiden een plan in. Uiteindelijk werd het een samenwerking tussen beide ondernemers. Ondanks veel tegenstand van enkele bewoners van de Drakenburgerweg is het gebouw toch gerealiseerd. Het werd een pand van 6000 m2 waarvan 2/3 voor Rijkeboer en de rest voor Van der Ent.  Beiden wilden in het pand een kantoor en wat opslagruimte voor zich zelf creëren en de rest van hun pand verhuren aan startende ondernemers. Eis van de gemeente was dat het aan Baarnse ondernemers verhuurt moest gaan worden.  De bouw door aannemer Van Garderen heeft een jaar geduurd. Maar het pand is er gekomen. D. van der Ent heeft met zijn familie de eerste steen voor hun gedeelte gelegd in maart 1996.

Bedrijven die van het gebruik ebuik maakten in die begin tijd waren o.a. CJ Agencies, HVB Facilitair, PubliAir, PTT Telecom, Sanmed, reclame bureau Steenbok e.v.a. Het vermelden waard is niog dat de Noordschil soms toch een moeilijke naam blijkt te zijn. Getuige hiervan is het aanwijzingsbord dat de weg wees naar de Noordschild.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.