Een oud bedrijf in nieuwbouw
Hermesweg 19 – Baarn

De steen die in het oude pand in de Turfstraat was ingemetseld is door de legger van destijds uit de muur verwijderd en meegenomen naar het nieuwe bedrijfspand aan de Hermesweg 19. Constructiebedrijf De Leeuw ging met deze nieuwbouw een nieuwe fase in hun ontwikkeling in.

Veertig jaar was men gevestigd geweest in de Turfstraat en dus werd het de hoogste tijd om de smalle, moeilijk toegankelijke Turfstraat te verruilen voor een gebruiksvriendelijker fabriekshal met kantoorruimte. En voldoende mogelijkheden voor aan en afvoer van de benodigde materialen.

In de hal van de nieuwbouw kreeg de oude steen een ereplaats. Maar daar bleef het niet bij. In het nieuwe pand kwam ook een nieuwe steen. Op de foto is te zien hoe de heer en mevrouw A.J. de Leeuw de nieuwe eerste steen plaatsen. Gadegeslagen door directeur en zoon Arie de Leeuw.

Constructiewerkplaats De Leeuw B.V. onderscheidde zich van andere bedrijven door een enorme veelzijdigheid, precies zoals in de begin jaren van de vestiging Turfstraat.  Een combinatie van vakmanschap op het gebied van metalen constructies en kennis van bouwkunde. Zo zijn er in de loop van het bestaan van constructiebedrijf De Leeuw BV vele specials tot tevredenheid van hun klanten uitgevoerd. Om twee opvallende voorbeelden te noemen. 

Het logo van de ING, de leeuw.

Het plan van de ING directie om het logo met de ING leeuw aan de vliesgevel van het bekende ING pand aan de A10, “de schoen” te plaatsen was een bijzondere uitdaging. Het gebouw heeft een glazen gevel waar de ophangconstructie door heen gemaakt moest worden. Nauwkeurig werken en een perfecte voorbereiding hebben er voor gezorgd dat de logo’s zonder problemen gemonteerd konden worden. Een omvangrijke klus, niet alleen vanwege de grootte van de logo’s maar ook omdat op grote hoogte gewerkt moest worden.

De concentrische cirkels / bollen van Esscher

Het tweede voorbeeld is dichterbij huis. De Esscher bol op de Esscher-rotonde, de zogenaamde concentrische cirkels.  Maurits Esscher was een kunstenaar die bekend werd om zijn visueel onmogelijke tekeningen en ontwerpen. Hij had een speciale band met Baarn, hij woonde en werkte hier. Daarom staat op de rotonde voor Kasteel Groeneveld het opvallende ontwerp van zijn concentrische cirkels. Het ontwerp van deze cirkels was uitsluitend als tekening voor handen.  De Leeuw kreeg de opdracht om deze tekening tot leven te brengen. Het werden vier  cirkels of eigenlijk  bollen op een schuine as en mooie sokkel. Het geheel is vervaardigd van Roestvrije strips en plaatmateriaal. De diameter van de grootste bol is 6,5 meter. Een kleurrijke belichting maakt het plaatje af. Een prachtig kunstwerk ter ere van de bekende Baarnse kunstenaar Maurits Esscher.

meer op Nieuw Baarnstraat 24 

meer op ’t Hoogt 8

Meer op Turfstraat 19

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.