Van hoefsmid tot liftenfabriek
Van Heemstralaan 5 – Baarn

De eerste steen in dit oude pand aan de Van Heemstralaan 5 werd  op 1 mei 1895 gelegd door de toen 22 jarige Adrianus Wijnekus zoon van vader Adrianus Wijnekus. Deze familie kwam van oorsprong uit Den Haag. Adriaan was van vroeger beroep hoefsmid geweest. Maar toen hij naar Baarn kwam adverteerde met zijn bekwaamheden in de krant “Het Nieuws” van 23 november 1889. Maar wel met de vermelding erbij dat hij een gepens(ioneerd). hoefsmid was. Het zal ongetwijfeld zo geweest zijn dat zijn  zoon hem in het bedrijf als hoefsmid ter zijde stond.

Dat jaar van de advertentie is vermoedelijk ook het jaar dat vader Adrianus zich in Baarn vestigde. Mogelijk getrokken door de groei aan rijke Amsterdammers die in Baarn aan de nieuwe spoorlijn kwamen wonen en allemaal beschikten over koetsen getrokken door paarden.

Het ging Vader Adrianus Wijnekus schijnbaar voor de wind want hij was  6 jaar later in staat om een nieuw huis te laten bouwen op de grens van de Eemnesserweg en de  Van Heemstralaan. Een huis wat er nu nog steeds staat met prominent de eerste steen in de voorgevel.

Al weer meer dan 80 jaar is in het pand een liftenfabriek gevestigd. Deze fabriek is ontstaan uit  het bedrijf van D. Vis, machinefabrikant. Rond 1940 werd de naam gewijzigd in Liftenfabriek Baarn. De core business van het bedrijf is fabriceren, installeren, renoveren en onderhouden van liften.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.