Niet één, maar twee stenen
Van Heemstralaan 43 – Baarn

Villa Hubertushof is gedoemd te worden afgebroken om op de vrijgekomen grond 6 appartementen te later verrijzen. Huidige bewoner en architect H. Olde Kempers is al geruime tijd in de slag om dit plan gerealiseerd te krijgen.

In de villa zit niet één, maar twee gedenkstenen. Beide stenen zijn  tijdens de bouw gelegd door de kinderen van de bouwheer, de 6 jarige dochter Ellen en de 4 jarige zoon Fred.  De stenen werden aangebracht in 1952, aldus Ellen van Asch van Wijck die tegenwoordig in Maastricht woont.  De bouwheer was Hermann W. van Asch van Wijck. Op de foto van de steenlegging is tevens de heer Huneus, vader van zijn vrouw te zien, de opa van de kinderen.

De architect van de villa Hubertushof was een vriend van de ouders van Ellen, de heer Chris Rentjes.

Fred die een steen mocht metselen is Frederik Willem Alexander van Asch van Wijck. Zijn geboortewieg stond in Baarn. Zijn vader, de bouwheer van de villa, was de heer Hermann Wilhelm van Asch van Wijck gehuwd met Mathilde Dorothea Karola Irmgard Huneus.
Fred werd geboren op zaterdag 9 augustus 1947 en hij overleed in 2001. Zijn 2 jaar oudere zuster die de andere steen mocht metselen is Ellen Von Meyenfeldt – van Asch van Wijck. Zij woont tegenwoordig in Maastricht. Maar Baarn trekt nog steeds.

Mocht de villa afgebroken worden dan heeft  zus Ellen aan de huidige bewoner gevraagd de stenen terug te mogen krijgen. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.