Familiehuis Bergman en een afgebroken schuur van Groenestein
Van Heemstralaan 15 – Baarn

Op een ruim kavel grond achter het karakteristieke boeren huisje aan de Van Heemstralaan werd in 2007 een prachtig groot familiehuis gebouwd voor de familie Bergman. Vader Bergman was als directielid werkzaam in een timmerfabriek. Zijn vrouw politiek zeer betrokken was werkzaam in het politiek hart van ons land in de tweede kamer in Den Haag.

Op 9 februari mochten de vier kinderen van het echtpaar, Charlotte, Hugo, Coen en Maurits gezamenlijk de gedenksteen van het pand metselen. Voorzien van bouwhelmen brachten zij deze taak tot een goed einde. Zoals op de foto’s te zien was de bouw van het huis al ver gevorderd. 

Hieronder volgt een tweede steen op hetzelfde huisadres aan de Van Heemstralaan.


Gelukkig hebben we de foto nog van de afgebroken schuur
Van Heemstralaan 15 – Baarn

Inderdaad, gelukkig hebben we de foto’s nog. Want van steen en schuur is niets meer terug te vinden. Maar zoals gezegd gelukkig nog wel de foto’s. De dochter van steenlegger H. Groenesteijn had deze foto’s trouw bewaard en deze kunnen wij daarom hierbij laten zien. 

Op 12 oktober 1953 werd door veehouder Hendrikus Groenesteijn een oude schuur vervangen door een nieuwe koeienschuur achter het huis. Deze schuur beschikte over een hooizolder die van buiten af te bereiken was door twee openslaande deuren boven de toegangsdeur van de schuur.

 werd geboren in 1910 en overleed op 29-9-1992. Hij was getrouwd met Gerrigje Breunesse. Zij werd in Baarn geboren op 17 januari 1914 en overleed in Baarn op 22-11-2001.

Is het u opgevallen. Op de steen staat Groenestein, op de grafsteen van het echtpaar staat Groenesteijn. Dus met ij i.p.v. i. 

De grafsteen op de begraafplaats aan de Wijkamplaan en het portret van Hendrikus Groenesteijn

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.