Familiehuis van de familie Bleijerveld
Heemskerklaan 19 – Baarn

Naast het oude pand van de IJsfabriek, later stoomwasserij Eemland  en nog weer later tandartspraktijk Tandzorg staat het familiehuis van de familie Bleijerveld. Het pand werd gebouwd in 1960. De steen die dit meldt is naast de voordeur ingemetseld. De familie Bleijerveld, bekend van de wasserij in het pand Heemskerklaan 21, liet het huis bouwen en hebben hier vele jaren gewoond. Een eenvoudige steen met slechts voornaam van Wilma, dochter van de bouwheer, en de datum 5 mei 1960 maken ons iets wijzer. Vader Bleijerveld bestierde eerst vanuit de wasserij bedrijf en familie. Later vanuit het familiehuis.

Toen de zonen wat ouder werden namen zij de wasserij van hun vader over. Tot 2014 werd het huis bewoond door één van de familieleden Bleijerveld.

Na het overlijden van de laatste bewoner met de naam Bleijerveld  werd het pand verkocht aan HB Eco Products. Dit bedrijf levert probleemoplossende schoonmaak-middelen die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu. Tevens proberen ze op een zo efficiënt mogelijke wijze om te gaan met de producten die ze leveren, aldus hun website.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.