Nieuwbouw Middenstaete bij Louisa State
Gerrit van de Veenlaan 16 – Baarn

In de zomer van 1988 werd op Louisa State een klein feestje gehouden. Villa Louisa State ligt aan de Gerrit van der Veenlaan op de hoek van de Amsterdamsestraatweg huisnummer 16. De Gerrit van der Veenlaan heette vroeger Spoorweglaan. De villa is rond 1903 gebouwd door C. Sweris in opdracht van mevrouw Vedder. De villa heette oorspronkelijk ‘Dennenhorst’.

In de Tweede Wereldoorlog was in de villa Rust- en herstellingsoord Dennenhorst gevestigd. Dit rust en herstellingsoord was een initiatief van de Duitse bezetter. Hier konden NSB-vrouwen bijkomen na een ziekte of operatie. Na de oorlog in 1948 werd de villa het internaat van de door de vrijmetselarij opgerichte Louisa Stichting. En kreeg de villa de naam Louisa State. De vrijmetselarij heeft de villa tot 2002 in bezit gehad. De geschiedenis van de villa is nogal bewogen. Naast het oorlogsverleden overkwam de villa in 1979 nogmaals een ramp. Op 21 mei 1979 was er een grote brand in het gebouw. De gehele bovenetage viel ten prooi aan de vlammen. Op die etage sliepen 24 jongens die gelukkig allemaal gered werden. Er was voor meer dan 1,25 miljoen guldens schade want niet alleen de boven etage had van de brand te lijden, maar ook de etages eronder door het bluswater.

 

 

Mevrouw Akkermans heeft de eerste steen gelegd en krijgt bloemen uit handen van de uitvoerder.

Maar terug naar de zomer van 1988. Toen werd de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw ter vervanging van een noodgebouw dat in 1979 na de brand was geplaatst. De voorbereidingen voor de nieuwbouw vergden 2 jaar. Het graven van de bouwput startte in april 1988. De nieuwbouw zou gaan bestaan uit begane grond en een zolder, in totaal 800 m2 oppervlakte. Ook werd er een verbinding tussen hoofdgebouw en nieuwbouw gemaakt. De naam van de nieuwbouw werd Middenstate en het hoofdgebouw ging door het leven als Hoofdstate. In Middenstate was een recreatiezaal en een discotheek gepland. Alsmede studieruimten, een bibliotheek, overhoorkamers en ruimten voor studiebegeleiders. Maar ook een donkere kamer, een computerruimte en een hobbyruimte.

De eerste steen voor Middenstate werd gelegd door Mevrouw J. Akkermans, vrouw van directeur Akkermans. Een symbolische steen. De officiële opening van Middenstate vond plaats  in het voorjaar van 1989 door een feestelijke ingebruikname van het pand. Vele jaren later na de sloop van Middenstate  is die steen (terug)gegeven aan een vertegenwoordiger van de Louisa Stichting, van de vrijmetselarij. 

Met de sluiting en verkoop van het pand – mede het gevolg van de opkomst van goede internationale scholen in de hele wereld – verdwijnt een van de oudste internaten van Nederland, dat dan nog één gerenommeerd internaat (Eerde) overhoudtLouisa State werd in 1869 opgericht voor kinderen van ,,minvermogende Vrijmetselaren”. De Orde van Vrijmetselaren bood hen hulp in de vorm van ,,een opvoedingsgesticht”, dat het `Liefdesfonds’ als financiële basis had.Dat fonds kreeg in 1841 een schenking van 9.000 gulden van Prins Willem Frederik der Nederlanden, Grootmeester der Orde van Vrijmetselaren. Het internaat dat aanvankelijk Louisa Stichting heette, is vernoemd naar Willem Frederiks vrouw, Prinses Louisa Augusta.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.