Etalagebureau Fred Beerbaum, later een sportschool
Geerenweg 13 – Baarn

Fred Beerbaum kwam op 6 januari 1967 naar Baarn. Hij begon met een klein etalagebureau in de Heemstralaan 29, verhuisde naar de Parkstraat en tenslotte kwam hij terecht in een spiksplinter nieuw pand op de Geerenweg 13. Een pand dat Fred Beerbaum zelf ontwierp. Zowel pand als kleurstelling in het pand zijn van zijn hand. Zijn huiskleuren waren roze en paars. Dus die beide kleuren kwamen ook terug in het interieur. De pilaren werden paars en roze. Net als de auto’s die hij op de weg had.

Op 18 november 1988 hebben zoon Niels en dochter Marjolein hun steentje aan het pand bijgedragen door het aanbrengen van een gedenksteen in de hal van het mooie, ruime en lichte pand.  Toen de bouw gereed was moest het pand natuurlijk officieel geopend worden. En dat gebeurde op een echte Fred Beerbaum wijze. Een helikopter landde naast het pand met aan boord de sleutel van het pand. Die sleutel werd overhandigd aan wethouder Siem Teeling, die het pand officieel opende. Er waren meer dan 100 genodigden aanwezig om het pand te bewonderen.

Anno 1989 had Fred  meer dan 30 werknemers in dienst, waarvan 24 op de weg, allen in een eigen bedrijfsauto. In die dagen verzorgde hij met zijn mensen meer dan 20.000 etalages per jaar. Maar niet alleen etalages, ook beurzen en winkelcentra behoren tot zijn klantenkring.

De filosofie van Fred was Iets moois maken, maar de artistieke creatie mag niet voorop staan. Het gaat er om dat er iets verkocht moet worden.

Regelmatig haalde het etalagebureau de landelijke pers met weer een prachtige etalage, zoals die met een maquette van het Kurhaus in Scheveningen.

Na de dood van Fred is het bedrijf verhuist naar Nijkerk en helaas in 2013 failliet gegaan. Het pand aan de Geerenweg is nog steeds eigendom van de erven Beerbaum. In het pand zit tegenwoordig de sportschool Lifecity Baarn B.V.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.