Het huis van huisschilder Heinrich Kolenbrander
Ferdinand Huycklaan 6 – Baarn

De eerste steen van het pand Ferdinand Huycklaan 6 werd op 31 mei 1935 gelegd door de vrouw van Heinrich Kolenbrander, door Klasina Susanna Plas. Heinrich is rond 1880 geboren in Duisburg in Duitsland. Hij leerde Klasina kennen in Enschede. Heinrich en Klasina trouwden op 13 september 1900 in Enschede. Het echtpaar kreeg één dochter Adriana, die werd in Enschede geboren in 1902. Waarom het paar naar Baarn kwam is niet bekend. Mogelijk omdat hier veel gegoede burgerij woonde en Heinrich als huisschilder veel werk bij die burgers had. Heinrich zat schijnbaar zo goed in zijn slappe was, dat hij een nieuw huis kon laten bouwen in één van de betere buurten van Baarn in de Ferdinand Huycklaan 6. Mogelijk dat dit kwam dankzij zijn schoonzoon die met zijn enige dochter getrouwd was. Zijn schoonzoon was van beroep uitvoerder van bouwwerken.

De eerste steen van het nieuwe huis mocht door Klasina, de vrouw van Heinrich, gelegd worden. Klasina werd op 5 september 1879 in Kampen geboren en overleed in Baarn op 1 maart 1945. Zij werd begraven op de algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.