“De Zonnebloem”
Ferdinand Huycklaan 13 – Baarn

Om half vier in de middag van vrijdag 8 oktober 1920 werd de fraaie kunstzinnige eerste steen geplaatst in de rij woningen die woningbouw vereniging De zonnebloem realiseerde in de Ferdinand Huycklaan. De zoon van de voorzitter van de vereniging, Nico de Vries,  viel de eer te beurt de steen te mogen plaatsen. Zijn vader M. de Vries hielt een passende toespraak.

De krant sprak van een mooi complex woningen op stand, die voor zulke woningen moeilijk is in te denken. Nu zouden we zeggen dat deze regels een verkapte verkoopreclame is.

Op bovenstaande foto de huizen in aanbouw, dus nog niet wit gepleisterd.

Maar het moet gezegd worden het waren mooie woningen. Alleen ………. Niet erg degelijk. Al snel na de bouw bleek dat de woningen in gewone bakstenen waren opgebouwd een stevig mankement vertoonden.  Wat bleek, zodra het regenachtig weer was sloeg het vocht door de bakstenen naar binnen. Een praktisch probleem. Maar men had al snel een oplossing. De muren werden met een speciale witte coating geverfd en het probleem was verholpen.

Nog even over  korfbal. Nu zult u zeggen wat heeft korfbal met deze huizen te maken. Meer dan u denkt. Korfbal is een echte Nederlandse uitvinding, bedacht door iemand die jarenlang in Baarn gewoond heeft en die ook in Baarn zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Hij woonde in één van de huizen van woningbouwvereniging de Zonnebloem en wel op nummer 13. Zijn naam: Nico Broekhuijsen.

Nicolaas (Nico) Broekhuijsen werd geboren op 30 december 1876 in Dordrecht. Op 19 juli 1906 trouwt hij in Laren met Anna Frederika Maria Sesseler. Nico wordt al vroeg weduwnaar, want in juli 1910 overlijdt zijn echtgenote op 33 jarige leeftijd. Nico hertrouwt met Elizabeth Catharina Arentz, Hij werd, net als zijn vader, onderwijzer. 

Landelijk had Nico Broekhuijsen zijn sporen verdiend, maar ook in Baarn zou Broekhuijsen actief blijken te zijn. In 1911 werd de Nieuwe Baarnsche School opgericht waarvan Broekhuijsen een paar jaar later schoolhoofd zal worden. Hij neemt  plaats in het bestuur van diverse commissies en verenigingen in Baarn. Zo wordt hij voorzitter van Baarns Bloei, de voorloper van het VVV, vice-voorzitter van de Volksbond tegen Drankmisbruik, secretaris van de Floralia Vereniging en komt hij in het bestuur van de Baarnsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding, Deze vereniging drong er bij de gemeenteraad op aan om sportvelden aan te leggen in Baarn.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.