Huize Carlijn van de familie T. Nijhof
Faas Eliaslaan 30 – Baarn

Naast het woonhuis van Tijmen en Carla Nijhof is in de ruime tuin in begin 2004 een nieuwe schuur gebouwd. Tijdens de bouw van de schuur is een eerste steen ingemetseld door de vier kleinkinderen van het echtpaar Nijhof. Opa Tijmen is bekend geworden door dat hij samen met zijn broer Jan het woonwarenhuis Nijhof groot gemaakt heeft. Dit woonwarenhuis is nog steeds een begrip in Baarn en de wijde omgeving. Op de foto van de schuur is in de achtergrond een klokkenstoel met klok te zien. Dit is de oude klokkenstoel die voor de grote brand bij Nijhof voor het toenmalige pand stond. De stoel en klok hebben de brand overleeft. 

Op bovenstaande twee foto’s is het huis, huize Carlijn, te zien met een detailopname van het dak. Op de schoorsteen staat een kerkhaan. Deze kerkhaan is de oude haan die op het dak stond van de Gereformeerde kerk aan de Oude Utrechtse weg. Deze haan was aan groot onderhoud toe en de kosten daarvan wogen niet op tegen de aanschaf van een nieuwe haan. De oude haan werd op een veiling voor de Gereformeerde kerk verkocht. Tijmen Nijhof trok in deze veiling aan het langste eind en liet de haan op zijn huis plaatsen nadat deze opgeknapt was.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.