Was het nu De Zoete of De Zoeten?
Faas Eliaslaan 24a – Baarn

Links de steen in de winkel, midden de oude loods en rechts het oude woonhuis.

De Zoete is een familienaam die nauw met Baarn verbonden is. Vooral met Paleis Soestdijk. Generaties lang woonden de De Zoete’s in Baarn en omgeving en nog steeds zijn er afstammelingen van hen te vinden in onze plaats. Leden van de familie De Zoete hadden vaak beroepen die met de natuur te maken hadden. Zo zijn ze vier generaties lang werkzaam geweest als bosbaas en plantagemeester in de bossen van het domein van Paleis Soestdijk.

Johannes de Zoete kwam in augustus 1717 als eerste De Zoete naar Baarn waar hij, net als zijn voorouders,  als koster en schoolmeester ging werken. Zijn kleinzoon Hessel was de eerste De Zoete die “plantagemeester en opzichter der bosschen te Zoestdijk” zou worden. Een van die palntagemeesters die na hem kwamen was Samuël de Zoete (1835-1919). Meer dan vijftig  jaar zou hij als bosbaas  in dienst blijven van Paleis Soestdijk. Hij diende onder Anna Paulowna, Prins Hendrik, Koning Willem III en koningin Emma. Hij was zelfs een tijdlang raadslid in Baarn.

Verhalen zijn er te over. Voorvader Hessel zou in 1795 bij de brug over de Eem de soldaten van Napoleon Bonaparte tegen hebben gehouden door het uitdelen van jenever.

De latere familie de Zoeten (let op de naam, plus een eind “n”!)  woonde tot ca. 1935 in de Malvastraat naast de kwekerij van Van Wilgenburg.

Na 1935 verhuisde men naar de Faas Eliaslaan naar een wit huis naast de winkel. Hessel zette het schildersbedrijf van zijn oom Willem de Zoeten voort. In de oorlogsjaren was het moeilijk om aan verf te komen voor dit schildersbedrijf. Er werd toen nog met lood- en zinkwit geschilderd. De kleuren werd met poeder kleurstoffen zelf gemaakt. Hessel de Zoeten had vlak voor de oorlog een aantal vaten lijnolie gekocht en kon gelukkig even vooruit.


De Loods begon te klein te worden voor het groeiende bedrijf. In 12 november 1956 werd dan toch de eerste steen geplaatst van de nieuwbouw, door mevrouw Elisabeth Catharina van Renswouw, de echtgenote van Hessel. Na enige tijd toen het pand gereed was werd de officiële opening bijgewoond door een groot aantal bekende Baarnaars, waaronder de burgemeester De Beeck Calkoen en zijn vrouw, wethouder Ros, Gerrit de Zoeten en wethouder Wafelbakker. Rond 1960 werd het schildersbedrijf uitgebreidt met een doe-het-zelf-werkplaats.

 Enkele jaren later verleende schildersbedrijf De Zoeten medewerking aan een actie van Veilig Verkeer Nederland en de politie. Zij hebben toen van ruim 380 fietsers het achterspatbord van de fiets geheel gratis opnieuw van een laagje witte verf voorzien, zie foto.

In de 80-er jaren begon zoon Gerrit op de bovenetage een galerie en lijstenmakerij. In 1998 vertrok hij als laatste De Zoeten, uit het pand en is in de Prinses Marielaan een galerie begonnen, welke onertussen ook gestopt is. Jaarlijks had hij daar zo’n 4 a 5 tentoonstellingen. Kunst is Gerrit met de paplepel ingegoten want vader Hessel de Zoeten ging zelfs al voor de oorlog naar veilingen en bracht regelmatig een schilderij mee naar huis.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.