Een overgeschilderde steen, gelukkig nog leesbaar
Faas Eliaslaan 17 – Baarn

Deze eerste steen in dit huis in de Faas Eliaslaan is erg onopvallend. Ooit zal de steen duidelijk genoeg geweest zijn. Maar sinds iemand de verfkwast stevig ter hand heeft genomen en de steen met de muur wit heeft geschilderd, valt de steen minder op. 

De steen is gelegd volgens de tekst op de steen, die gelukkig nog net leesbaar is, door de bouwkundige C.F.F. Haijunga. Een bijzondere naam. Helaas is  tot op dit moment niet veel over deze bouwkundige te vinden. 

Carel Frederich Ferdinand (C.F.F.) Haijunga werd in februari 1899 in Amsterdam geboren. Zijn ouders waren welgesteld. Want op 3 1/2 jarige leeftijd mocht de kleine Carel al van zijn vader de eerste steen leggen voor hun woonhuis aan de  Linnaeusparkweg nummer 60 in Amsterdam. Toen een chique buurt en één van de uitbreidingswijken van het groeiende Amsterdam. Op die steen in Amsterdam staat:

De eerste steen gelegd
door
Carel Frederich
Ferdinand Haijunga
oud 3½ jaar
1 augustus 1902

 

Carel ging op latere leeftijd bouwkunde studeren. En toen hij na zijn studie zijn beroep van bouwkunde had gemaakt mocht hij in Baarn aan de Faas Eliaslaan huizen bouwen. Daarvan getuigt de gedenksteen die in één van die woningen is aangebracht.

 

Het huis aan de Faas Eliaslaan 17 werd gebouwd in 1903 en 1904. Dit huis is vanaf de oplevering bewoond geweest door het echtpaar Hendrik Gaveel en Eekje Tolman. Hendrik overleed al vrij spoedig nadat hij in Baarn was komen wonen. De weduwe  Gaveel-Tolman heeft tot 1939 in het huis gewoond volgens de adresboeken van Baarn. 

Na Mevrouw Gaveel-Tolman is het huis in handen van verscheidene eigenaren-bewoners geweest. Onder andere  de muziekleraar J.H. van Dapperen, R. Das technisch adviseur, J. J. Dekkers kruidenier, Mej. A.M.A. Jans verpleegster, H.A. Rots voorzitter van de Vereniging  “Een school met de Bijbel” en A. van Wijk, hoofdagent van politie.

 

De Faas Eliaslaan ver voor de tweede wereldoorlog.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.