Buitenplaats ’t Benthuys

Eemnesserweg 89A – Baarn

De steen bevindt zich in de rechter zijmuur direct achter een kleine uitbouw, zie foto. Karel G. N. Redeker Bisdom en Johanna C. Fijnhaar vormden een echtpaar dat enige tijd in Baarn woonde en later verhuisde naar Hilversum.

In 1881 werd in opdracht van Karel Redeker Bisdom een groot landhuis in neorenaissance stijl gebouwd met de naam “Vooreng”. Het huis, nu ’t Benthuys, heeft de naam “Vooreng” tot 1921 gedragen. Karel Redeker Bisdom was rijk geworden door speculaties en maakte een deel van zijn belegde kapitaal te gelde voor dit prachtig gelegen landhuis.  Helaas bleek later dat zijn beleggingen en speculaties niet altijd even goed en weldoordacht waren. Hij verloor zijn kapitaal weer bijna net zo snel als hij het vergaard had. Van beroep was Karel architect. Hij kwam uit een familie van architecten. Zijn vader Nicolaas Redeker Bisdom werkte als architect in Amsterdam o.a. samen met de beroemde architect P.J.H. Cuypers.

Aan de Eemnesserweg staan bij de oprit naar het landgoed een tweetal hekpijlers met het opschrift ’t Benthuys.  Het zijn twee geblokte lisenen op een hardstenen voet en voorzien van een hardstenen afdekplaat.  Maar als je deze beide hekpijlers goed bekijkt, dan zie aan de achterzijde een andere naam staan dan ’t Benthuys. Hier staat op de ene pijler ”Voor” en op de andere pijler “Eng”.  Samen “Vooreng”. De oude naam van het huis. Het landgoed is een rijksmonument en is gelegen op een stuwwal uit de ijstijd, vandaar dat het pand ver boven de Eemnesserweg ligt.  Het landgoed is ruim 2 hectare groot, waarbij opvalt dat de oude en originele architectuur van het park nog steeds goed zichtbaar is. Het huis telt 21 kamers en heeft nog steeds de oude marmeren vloertegels van 1 x 2 meter, veel glas-in-lood details en geëtste ramen. Ook is nog de authentieke monumentale eiken trappartij in volle glorie aanwezig. En natuurlijk zijn de plafonds voorzien van ambachtelijk stucwerk. In het huis is het uit vervlogen tijden zo belangrijke personeel oproepsysteem in tact gebleven. 

Het huis Van Karel Redeker heeft diverse bewoners gekend. Na Karel Redeker Bisdom o.a. Baron Van Heerdt en de heer F. Dorland.

                 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.