Villa Pera, een schitterend gerestaureerde villa
Eemnesserweg 69 – Baarn

Dat mag met recht gezegd worden van de villa Pera aan de Eemnesserweg 69. In het portaal van de hoofdingang bevindt zich links van de deur de eerste steen die is gelegd door een 2 ½ jarig kind.  De tekst op de steen luidt:

DE EERSTE STEEN GELEGD

27 MAART 1886

DOOR

Arnold Jan Harbrink Numan

OUD 2 ½ JAAR

Dit kind Arnold Jan “Harbrink” Numan was de zoon van Jan Harbrink Numan en Hillegonda Maria Staal. Nu vraagt u zich af waarom Harbrink tussen aanhalingstekens staat. De toevoeging Harbrink in de naam is pas officieel geworden bij koninklijk besluit van 14 juli  1894. Dat wil dus zeggen vele jaren na de steenlegging. Gebruikelijk was het in die tijd dat men om meer aanzien te genieten een dubbele naam ging gebruiken. Zelfs zonder officiële goedkeuring. De vader van Arnold was bankier en commissionair in aandelen.

Omtrent het beroep van Arnold bestaat enige twijfel. Volgend de officiële documenten zou Arnold landbouwer zijn en zich vooral bezig houden met paarden. En via zelfstudie hield hij zich bezig met filosofie. Een tweede versie is dat Arnold filosofie zou hebben gestudeerd en kandidaat notaris zou zijn. Volgens zijn zoon is hij vooral een paardenman geweest.

Arnold is tweemaal getrouwd geweest en twee maal gescheiden. Zijn echtgenoten waren respectievelijk Catharina Alida van der Oord en Catharina Semina Mulder.  Arnold werd op 10 augustus 1883 in Baarn geboren en overleed op 1 maart 1950. Hij werd begraven op de oude begraafplaats aan de Berkenweg, zie de foto van zijn graf. Er gaat een verhaal dat Arnold met zijn hoofd richting villa (schuin aan de overzijde van de Eemnesserweg) is begraven.

De eerste steen in de villa heeft betrekking op de bouw van het oudste deel van het huis. De restauratie van 2008 heeft de villa weer in zijn oude luister hersteld. Dit monumentale en rijk gedecoreerde gebouw laat zien hoe de betere klasse aan het eind van de 19e eeuw in Baarn woonde.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.