Bisschopssteen in hal politiebureau
Eemnesserweg 52 – Baarn

Tijdens de bouw van het politiebureau op de Eemnesserweg nummer 52 werd door burgemeester Mr. J. P. Miedema een gedenksteen in de muur van de hal ingemetseld. Volgens de krant behandelde de burgemeester de steen of hij een taart van slagroom voorzag, uiterst voorzichtig smeerde hij de specie aan de achterzijde van de steen. Deze steen is in meer gemeentelijke gebouwen in Baarn te vinden. Het is de zogenaamde “Bisschopssteen”. Hoe toepasselijk was het dat de bisschopssteen op de verjaardag van de bisschop van Mira , Sint Nicolaas, 5 december werd vastgezet in de muur.  We hebben het hier over het jaar 1981. Op de steen staat onder de gestileerde bisschop de tekst  “december 1981”. De steen is een ontwerp van de Baarnse ambtenaar G. Krebbers.

Architect van het nieuwe politiebureau J. Flapper verhaalt bij de steenlegging van zijn bezoek aan Italië, waar hij ziek, zwak en misselijk een bezoek bracht aan een oude romaanse kerk waar het graf van de bisschop van Mira, St. Nicolaas,  zich bevindt. Zijn bede aan Sint.Nicolaas om hem te genezen werd niet direct gehonoreerd. Maar wel wezen twee politieagenten hem een toilet in het naast de kerk liggende klooster.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.