Conimex met steen links in de voorpui
Eemnesserweg 17 – Baarn

Conimex is begonnen als een handelsonderneming in Baarn.  Net als het in 1956 opgerichte Inproba. Het bedrijf werd in 1932 opgericht als NV door de notariszoon Ton Schouten, die startte als importeur van ansjovis, sardines en olijfolie. Het kantoor en de productieafdeling werden gevestigd in het verbouwde koetshuis van notaris Schouten senior aan de Eemnesserweg.

Op de foto is een eerste steen in het pand te zien. Helaas is er geen foto bekend waarop de steen leesbaar te zien is. Nog is bekend waar de steen ooit is gebleven.

Later kwamen er producten uit Italië, zoals macaroni en spaghetti bij, maar ook Kellogg’s Cornflakes. Na 1936 legde het bedrijf zich toe op de productie van nasi goreng en bami in blik aangepast aan de Hollandse smaak, en sambal. Een van de belangrijkste klanten was de Koninklijke Marine waar traditiegetrouw eenmaal per week een rijsttafel wordt geserveerd. Tijdens de bezetting lag de zaak bijna stil, wegens im- en exportproblemen, in 1944 overleed de grondlegger. Zijn compagnon A.J.M. Sterneberg zette de zaken na de Tweede Wereldoorlog voort. Men ging zelf de ingrediënten vervaardigen, die via filiaalbedrijven als Albert Heijn werden verkocht.

In de tweede helft van de 20e eeuw breidde het bedrijf het assortiment uit met producten als mie, kroepoek en ketjap. Men zocht een nieuwe doelgroep in de kwart miljoen Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland kwamen. Met het productassortiment had de firma buiten de Indische toko’s lange tijd geen concurrentie. Daarnaast werden de ’typisch oosterse’ producten geregeld aangepast aan de gemiddelde Nederlandse smaak. In 1972 is het bedrijf verkocht aan de multinational Reckitt and Colman en vervolgens werd het in 1990 overgenomen door CPC, het latere Bestfoods, dat in 2000 weer werd overgenomen door Unilever. De productie werd in de jaren negentig verplaatst naar industrieterrein De Noordschil, later ging het “droge deel” van de productie naar de Knorr fabriek in Loosdrecht en kwamen de “natte producten” van Knorr naar de fabriek in Baarn. In 2005 werd de gehele productie in Baarn stopgezet en verplaatst naar Unileverfabrieken elders in Europa.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.