Het huis van Koomen
Eemnesserweg 16B – Baarn

Hans Koomen is de steenlegger en zoon van J(ohannes).G. Koomen. Die het huis Eemnesserweg 21 heeft laten bouwen. Vader J.G. was van beroep propagandist bij een uitgeverij. Zij hebben slechts kort in het huis gewoond. Voor 1960 is deze familie al verhuist naar buiten Baarn

Zoon Hans heeft als voorletters net als zijn vader, J. G. (Johannes Gerardus). Vader Koomen werd geboren in Wervershoof en is op 83 jarige leeftijd overleden in Hilversum. Hij is dus dicht in de buurt van Baarn blijven wonen.

De steen werd gelegd door Hans op 31-7-1954. Hij was toen 3,5 jaar oud.  Wat er met de jonge Hans gebeurt is na het leggen van de steen is onduidelijk. Tot zijn bijna 10e jaar woonde het gezin aan de Eemnesserweg. Daarna vertrokken ze vermoedelijk naar Hilversum.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.