De villa van Sprong
Eemnesserweg 105 – Baarn

 

Vanaf de bouw van de villa Eemnesserweg 105 tot in ieder geval 1961 hebben de bouwheer en latere nazaten in dit pand gewoond. Bouwheer was H. Sprong. De laatste bewoonster met die familienaam was mej. H. W. Sprong die er in 1961 nog woonde. Deze mejuffrouw heet Hillegonda en was bekend onder de naam Gon Sprong. Zij studeerde aan het Baarnsch Lyceum. Er is een klassenfoto bekend waarop zij staat.

De vader van Hillegonda en van de de steen legger H(endrik?) J. Sprong had zijn geld verdiend in Nederlands Indië en is terug gekomen naar Nederland. Hij vestigde zich in Baarn, waar hij op de in de ijstijd ontstane zandwal langs de Eemnesserweg een villa liet bouwen.

Op een royale kavel van 3.590 m², grenzend aan een bos staat deze  karakteristieke vrijstaande villa met garage. De villa heeft een geheel vrij gelegen ruim 40 meter diepe achtertuin op het zuiden. De enorme achtertuin grenst aan een bosgebied, dus volop privacy. 
Het huis ligt zo’n 40 meter van de weg af en heeft daar dat het op zandrug is gebouwd  een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Zoon H. J. Sprong mocht hier voor de eerste steen leggen op 25 september 1933.

Gon Spong is nummer 3 op deze klassefoto van het Baarnsch Lyceum

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.