De steen van Annemarie en Hannelore
Dorpsstraat 37 – Lage Vuursche

Achter de smederij van Vervat in de Dorpsstraat van Lage Vuursche stond het huis van de weduwe Groenesteyn. Rechts van die woning stond de patatzaak van Arie (Adriaan) Hakstege. Dat pand is nu het Jagershuis.  In de jaren 1945-1946 was Hakstege iets verderop een garagebedrijf begonnen met benzine pompen. Dit liep schijnbaar niet zo goed dat hij overging op een patatzaak. En weer wat later begon hij in zijn voormalige garage een pannenkoekenhuis. A. Hakstege was voor zijn garagetijd bosbaas in de Vuursche.

De pannenkoeken en patat brachten hem schijnbaar welvaart. Want hij was in staat om naast zijn pannenkoekenhuis een huis te bouwen. Zijn pannenkoekenhuis kreeg de naam  Restaurant Hakstege. Dit is tegenwoordig de Bosrand. Nog steeds een restaurant annex pannenkoekenhuis.

Het huis dat hij bouwde kwam te staan naast zijn restaurant en werd het familiehuis Hakstege. Zijn twee dochters  Annemarie en Hannelore mochten voor dit pand de eerste steen leggen. De steen zit naast de voordeur.

Vader Adriaan werd op 27 april 1924 geboren en overleed in Lage Vuursche op 7 april 1972. Hij ligt op de begraafplaats naast de kerk in het dorp Lage Vuursche begraven.

Foto van restaurant Hakstege (ca. 1965) , met ernaast het huis van A. Hakstege,  en rechts een suikerzakje van het restaurant.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.