Een villa met een historische band
Doormanlaan 88 – Baarn

In 2002 werd door Feico Bleijerveld in een mooie vrijstaande villa aan de Doormanlaan 88 een gedenksteen geplaatst. Deze steen  laat ons weten wanneer dit huis gebouwd is en door wie de steen werd gelegd. Omringd door familieleden metselde de heer Bleijerveld de steen op een prominente plaats.

De  grond waarop de villa is gebouwd was oorspronkelijk een deel van het terrein van de voormalige wasserij aan de Heemskerklaan.  Om precies te zijn was het perceel grond een extra achteruitgang, speciaal voor vrachtwagens die op deze wijze wat eenvoudiger de wasserij konden bereiken. De grond was via een ruil met de gemeente verkregen toen de gemeente Baarn plannen maakte voor de aanleg van de Zeeheldenwijk.

Feico Bleijerveld sr. was één van de directeuren van deze wasserij die ruim 65 jaar actief is geweest in het oude pand van de ijsfabriek. Hierover meer bij de steenlegging van de ijsfabriek aan de Heemskerklaan.

Gezamenlijk met zijn echtgenote, zoon, schoondochter en kleinkinderen werd de zonnige steen in de muur van de nieuwbouwvilla aangebracht. Het huis was op dat moment al helemaal klaar. De bewoner van de villa, de zoon van Feico Bleijerveld, is zijn vader niet opgevolgd in het wasserijbedrijf. Wat wel frappant is, is dat zijn vrouw wel weer werkzaam is in het oude wasserij pand. In de oude ijsfabriek, later wasserij is nu al weer geruime tijd een tandartspraktijk gevestigd, met de naam Tandzorg Baarn. De jonge mevrouw Bleijerveld is daar werkzaam als mondhygiëniste. En zo is via een zijweggetje de cirkel toch weer rond en blijft de naam Bleijerveld onverbrekelijk verbonden met het oude pand in de Heemskerklaan.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.