Villa Corali, een bijzondere naam voor een bijzondere villa
Cantonlaan 14, hoek Faas Eliaslaan – Baarn

Villa Corali staat op de hoek van de Cantonlaan en de Faas Eliaslaan. Het postadres is Cantonlaan 14. Na vier treetjes naar de voordeur van de villa zit rechts in de muur de prachtige opvallende eerste steen.

 

 

Met de tekst:

Gedenksteen gelegd door Cornelia Frederika, oud 5 jaar 2. VII. 1897

Cornelia Frederika Dekkers werd in 1891 in Amsterdam geboren in het gezin van Cornelis Johannes Dekkers en Alida Geertruida Louisa Schoonenbeek. De villa werd gebouwd in 1897. En dochter Cornelia mocht de gedenksteen inmetselen.  De in opvallend rode baksteen uitgevoerde villa  is min of meer kruisvormig. De brede grote dakoverstekken herinneren aan de toen gebruikelijke chaletstijl.  De familie Dekkers heeft in de villa gewoond tot 1948. De villa is o.a. in handen geweest van de woningbouwvereniging Eemland Wonen. Eemland wonen heeft de villa weer in oude luister hersteld. Een van de voorwaarden bij de aanschaf van de villa door Eemland Wonen was dat de villa een speciale woonbestemming moest krijgen. Het huis werd bestemd voor noodopvang voor gezinnen en kinderen. Nu is er een kantoor in gevestigd.

 

 

 

 

 

Het bijbehorende koetshuis achter de villa is ook opgeknapt. Ondanks dat daar geen geld meer voor beschikbaar was. Begin 2007 werd via de Stichting Restauratie Opleiding Project het koetshuis als leerproject aangewezen.  Het koetshuis is nu weer een sieraad naast de villa.

Nog even iets over de naam Corali. De voornamen van vader en moeder Dekkers luiden Cornelis en  Alida. Dus…… CORnelis en ALIda. CORALI!

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.