Gedenksteen in de vloer van de muziektent
Brink, midden op de Brink – Baarn

Ruim voor 1900 werd de Brink in Baarn al opgesierd met een muziektent. Er hebben diverse tenten gestaan. Een van de eerste tenten was een “opvouwbare”  tent, die in de koude en slechte wintermaanden opgeslagen werd in een schuur van de gemeente. Een van de latere tenten was een  gietijzer exemplaar, rijk gedecoreerd conform de mode van die dagen. Deze tent had zelfs de mogelijkheid om draperieën aan te brengen, voor wat extra luxe. Deze muziektent heeft op de Brink gestaan tot ca.  1917. Hier voor in de plaats kwam een nieuwe, meer eigentijdse tent vlak voor Hotel Centraal. Dit gerenommeerde hotel stond op de plaats waar nu de Hema is gevestigd. Het was een zogenaamde Japanse muziektent. Deze tent was eveneens uitneembaar. De opvolger van de Japanse tent  werd een  muziekkoepel in de Pekingtuin.  De afwezigheid van een  muziektent op de Brink bleef voelbaar.

Toen op 31 januari 1980 voormalig vorstin Juliana  aankondigde dat zij afstand van de troon en regering zou doen, zochten de voorzitters van de fracties in de gemeenteraad een passend cadeau. Het was  uniek dat een Nederlands staatshoofd haar gehele regeringsperiode in Baarn woonde en werkte. Dus daar moest passend op gereageerd worden. Een nieuwe muziektent op de Brink leek een passend geschenk.

Toen het geld er was en het ontwerp akkoord was, werd begonnen met de bouw van de muziektent. Op 7 november 1981 was het heugelijk moment aangebroken dat de muziektent officieel werd onthuld. HKH Prinses Juliana, die op 30 april 1980 was afgetreden als koningin der Nederlanden, nam de onthulling voor haar rekening.

Een zeskantige herdenkingssteen is in de vloer van de muziektent aangebracht.  Bij de officiële openingsplechtigheid lag deze gedenksteen verborgen  een onder laagje zand. Prinses Juliana veegde, onder het toeziend oog van toenmalig burgemeester Miedema, met een bezempje het zand van de steen. Zij verklaarde hiermee de muziektent officieel geopend. Het gebruikte bezempje voorzien van linten  bevindt zich in de collectie van de Historische Kring Baerne.

 

Voor dit ontwerp in modeluitvoering kreeg architect  Wentink de handen op elkaar bij de initiatiefnemers. Hij mocht  de muziektent op deze wijze uitvoeren.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.