Een heel oude “eerste steen”
Bosstraat 11 – Baarn

 

Op de hoek van de Bosstraat en Schoolstraat zit rechts in de voorgevel van het hoekpand een heel oude eerste steen. Baarn kent meer oude stenen en  deze hoort daar zeker bij.

Op de steen staat: “Jeannette Swart, oud 11 jaar heeft de eerste steen gelegd, 9 april 1825”. Bijna 200 jaar geleden is deze steen dus gelegd.  Gelegd door Jeannette Swart.
Wie is Jeannette Swart? Is er iets te vinden over haar? En hoe zit dat met het huis. Het pand is nu in  gebruik door Makelaardij Bos. De winkel oogt modern. Het pand is wel wat ouder. Maar zeker niet uit 1825. Vermoedelijk zat de steen in het pand dat hier vroeger stond. En is bij de bouw van het huidige pand de gevelsteen opnieuw geplaatst. Of misschien is het nieuwe gebouw op de fundamenten van het oude gebouwd. Allemaal veronderstellingen die niet hard te maken zijn.

Blijft over de steenlegster Jeannette Swart. Wat weten we van haar en haar familie.

Jeannette is rond 1815 geboren in Amsterdam, als dochter van Adrianus Swart en Mariane Cavin. Vader Adrianus was een echte Baarnaar. Hij werd op 14 februari 1781 in Baarn geboren en vier dagen later in de kerk op de Brink gedoopt. Vader Adrianus was genees- en heelmeester. Zijn vader Pieter was al chirurgijn in Baarn, dus hij had het van geen vreemde. De moeder van Jeannette, Mariane Cavin, stierf jong, Jeannette was nog een kind. Vader Adrianus hertrouwd op  30 juli 1830 na het overlijden van zijn eerste vrouw met Willemeintje Timmer. Zij was veel jonger dan vader Adrianus, maar liefst 28 jaar jonger. Jeannette was zelfs 6 jaar ouder dan haar stiefmoeder!

Jeannette bleef niet in Baarn. Ze trouwde op 26 januari 1835 in Woudenberg met Gerrit van de Wetering. Uit dit huwelijk werden zeven kinderen geboren. Jeannette overleed op 16 maart 1878 in Woudenberg, op 63-jarige leeftijd. Vader Adrianus bleef wel in Baarn. Hij overleed op 7 juli 1846 in Baarn. Dat het gezin Swart op deze plek woonde staat vast. Volgens kadastrale gegevens uit 1832 woonde op deze locatie de chirurgijn Adrianus Swart.

 

      

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.