De steen van Prins Hendrik
Bos in de buurt van paleis Soestdijk – Baarn

Op 9 october 1876 heeft zijn koninklijke hoogheid Prins Hendrik deze gedenksteen geplaatst. Het is onbekend waar en dus ook in wat voor soort gebouw die steen geplaatst is.

Prins Hendrik, hertog van Mecklenburg-Schwerin, was de echtgenoot van koningin Wilhelmina en de vader van prinses Juliana, waarmee hij hier op de foto staat. 

Als liefhebber van het buitenleven – vooral de jacht – kon hij zich moeilijk schikken naar het protocol aan het hof. De rol van prins-gemaal liet hem bovendien weinig zelfstandigheid. De gekwelde, maar desondanks goedmoedige prins Hendrik bleef in Nederland een buitenstaander.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.