Het huis van de drukker
Borneostraat 1 – Baarn

Herman Gerritsen geboren 1 oktober 1914 in Baarn legde de eerste steen van het pand Borneostraat 1 op 30 maart 1929. Hij was toen volgens de steen 15 jaar oud.

Vader Gerrit werd op 14 augustus 1888 in Zeist geboren. Hij overleed op 15 april 1958 in Baarn en werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Zijn vrouw Jannetje Bitter werd in 1885 geboren en overleed in Baarn in 1972. Ook zij werd aan de Wijkamplaan begraven. Jannetje was van beroep naaister.

Zijn ouders waren Gerrit Gerritsen en Jannetje Bitter. Zij trouwden op 27 november 1913 in Zeist. Het echtpaar kreeg 2 kinderen waaronder de steenlegger die vernoemd was naar zijn grootvader. Gerrit was van beroep boekdrukker bij Drukkerij Bakker in de Laanstraat te Baarn. 

Deze groepsfoto van het personeel van Drukkerij Bakker dateert van ongeveer 1953. De man in het midden, nr. 16, is Gerrit Gerritsen. Hij heeft 44 jaar bij de drukkerij gewerkt.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.