Nog net in Baarn … huis Pijnenburg
Biltseweg 9 – Baarn

Zoals gezegd bij Pijnenburg nr. 6 zijn er twee stenen zijn er te vinden op het landgoed Pijnenburg langs de Biltseweg. Een oude in het huis zelf en een nieuwere in het koetshuis, annex paardenstal.

De oude steen van het grote huis
De zijde van het grote huis van Pijnenburg waarin de steen zich bevindt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tekst op de steen in het grote huis luidt:

DE WILDE en C.H. DE WILDE geb. NEITZEL

HEBBEN DE EERSTE GELEGT DEN 6 APRIL 1835

Deze oude steen vindt u links aan de achterzijde van het grote huis op een blinde muur.

Zoals gezegd kocht op 18 december 1823  Andries de Wilde voor 24.800 guldens het reeds eeuwen bestaande landgoed. Hij was bij de koop 42 jaar oud en wilde gaan rentenieren. Hij had in Indië een onderneming had geleid in de Soekaboemielanden. En daar, ondanks tegenwerking van de regering, kapitaal had gemaakt. Het hoofdhuis werd onder architect Erik Frederik Homan, een vriend van de Wilde, rigoureus verbouwd. Een nieuwe hoofdvleugel werd haaks op de bestaande woning gerealiseerd.  Daarnaast liet hij ook het park rond het huis aanpassen door de in die dagen beroemde tuinarchitect Hendrik van Lunteren. Tegenwoordig wordt het huis al generaties lang bewoond door de familie Insinger. Pijnenburg wordt gerekend tot één van de grootste particuliere landgoederen van ons land.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.