Koetshuis Landgoed Pijnenburg
Biltseweg 6 – Baarn

Nog net in Baarn landgoed Pijnenburg

Twee “eerste” stenen zijn er te vinden bij huis Pijnenburg langs de Biltseweg. Een oude in het hoofdhuis en een nieuwere in het koetshuis, annex paardenstal.

Op 18 december 1823 kocht Andries de Wilde voor 24.800 guldens het reeds eeuwen bestaande landgoed. Over Andries de Wilde leest u meer bij de steen in het hoofdgebouw, Biltseweg nummer 9. Het landgoed en het hoofdgebouw worden alweer generaties lang bewoond door de familie Insinger. De tekst op de steen in het koetshuis luidt:

DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR

E.H.D.INSINGER

8 JUNI 1917

Het koetshuis annex dienstwoning van Pijnenburg is in 1917 gebouwd in opdracht van de heer Edmond Herman Deodatus Insinger. Hij nam ook het leggen van de eerste steen voor zijn rekening. Hij was de toenmalige bewoner van het grote huis en liet niet alleen dit koetshuis bouwen, maar pakte ook het hoofdhuis aan en moderniseerde het gehele pand. Tevens liet hij de paden op het landgoed verharden. Het koetshuis werd in 1968 aangepast om als dienstwoning voor een personeelslid van het grote huis dienst te doen. Rechts van het landgoed loopt een zandweg die de naam draagt van Edmond Insinger, de steenlegger.

Edmond Herman Deodatus werd geboren op zaterdag 1 oktober 1892 en hij overleed op maandag 24 december 1951. Van beroep was Edmond naast grootgrondbezitter reserve officier en hij is ook een tijd lang gemeenteraadslid te Baarn geweest. Hij zat in de gemeenteraad voor de CHU (Christelijk Historische Unie) van 1940 tot 1942, toen werd de raad door de Duitse bezetter naar huis gestuurd. En later nogmaals van 1945 tot 1949 voor de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).

Edmond was de opdrachtgever van de bouw van het eerste Restaurant Groot Kievitsdal. In latere jaren is dit pand afgebrand en door de toenmalige eigenaar herbouwd.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.