Tweemaal gebouwd, het speelhuisje Prins Willem
Biltseweg 11 – Baarn

Naast paleis Soestdijk ligt in Park Vredehof een jachthuisje. Dit is een jachthuisje met een bijzondere geschiedenis.  Het pand is een rijksmonument  en wordt tegenwoordig gebruikt als woonhuis.

Op de gedenksteen in de gevel staat de inscriptie Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.F.P.A.L. Prins der Nederlanden 31 October 1834. Boven de ingang in de voorgevel staat een halfronde luifel op twee zuilen.

Dit bijzondere rietgedekte jachthuisje werd in 1834  gebouwd voor Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, erfprins  van Oranje. Deze Willem Alexander was de zoon van Koning Willem II. Het plekje waar het jachthuisje staat is niet de bouwplek. Het jachthuis stond eerst op de hoek Amsterdamsestraatweg en de Biltseweg. Toen een reconstructie van het kruispunt  Trier noodzakelijk werd door de toegenomen verkeersdruk werd het jachthuis afgebroken en herbouwd op de huidige plaats. Het huisje is bij die operatie een kwartslag gedraaid. Het jachthuis is een van de vier nog bestaande huisjes die in de eerste helft van de negentiende eeuw werden gebouwd voor de kinderen van prins Willem (de latere koning Willem II) en zijn vrouw prinses Anna Paulowna.

Het plekje waar het huisje zich bevindt is in het voormalige park Vredehof. Dit park is genoemd naar de hier gelegen achttiende-eeuwse buitenplaats Vredehof. Landgoed Vredehof was eigendom van de familie van Renée Henriëtte van Weede. Renée Henriette woonde hier begin 20e eeuw met haar echtgenoot C.J.W. Loten van Doelen Grothe. Hij was burgemeester van Soest was tussen 1881 en 1914. De huis op buitenplaats Vredehof is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.