Samen een steen leggen, twee-onder-één-kap
Bestevaerweg 21 – 23  –  Baarn

Aan de Bestevaerweg tussen  de huisnummer 21 en 23 is een eerste steen te vinden. Het komt niet vaak voor dat twee verschillende eigenaren samen een eerste steen voor hun twee-onder-één-kap woning leggen. Maar dat is hier wel gebeurd. De families Van Steenis en Ouderdorp hebben na veel gedoe een toewijzing gekregen voor de bouw van hun woning in de vrije sector.  Eindelijk kan er gebouwd gaan worden in 1988. De afdeling bouw- en woningtoezicht maakte een snelle start van de bouw door het bouwbedrijf Vos & Teeuwissen mogelijk. Op 1 juli 1988 startte de bouw. En op 10 september 1988 konden de beide dochters van de families de eerste steen gezamenlijk leggen.  Tine Ouderdorp en Danique van Steenis staan “gezusterlijk” onder het wakende oog van de vaders de troffel te hanteren om de steen in de voorgevel vast te metselen. Beide metselmeiden zijn slechts 1,5 jaar oud of liever jong.

 

De beide gezinnen trokken nog voor de jaarwisseling in hun nieuwe woning.

Helaas is de steen tegenwoordig moeilijk zichtbaar. Voor de steen is bij de aanleg van de tuin een fraaie heg geplant. Maar deze heg is net als de beide jonge dames groter gegroeid. En dus is de steen achter de heg verdwenen. Maar hierbij een foto van de steen voordat deze geplaatst werd.

Op de  foto’s hierboven  is het moment van metselen vastgelegd.

Tine Ouderdorp is tegenwoordig Internal Communication Specialist bij Events and Campaigns bij Booking.com. En Danique van Steenis is adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Altrecht.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.