Familiehuis Splinter
Bantamweg 18 – Baarn

 

 

 

 

 

Dubbele geschakelde woning op een klein industriegebiedje tussen de Bantamweg en de Noorderstraat/Westerstraat.  De eigenaar van de grond en opstallen, J. Splinter,  wil de bedrijfsgebouwen en de garageboxen uit de 60-er jaren afbreken.

Hij wil daar in de stijl van de andere woningen in Mansardekap stijl twee woningen bouwen. Beide woningen hebben een  eigen garage. De gemeente heeft het bestemmingsplan moeten aanpassen voor deze bouw, maar gaf uiteindelijk toestemming voor afbraak en opbouw.

De eerste steen voor het voorste huis werd gelegd op 15 december 2015 door Niek en Noortje Splinter.

Ondanks het nieuwe huis heeft de steen een “ouderwets” karakter gekregen.

Hieronder een krantenartikeltje uit de tijd voor de bouw, namelijk uit de Gooi- en Eemlander van 19 september  2012.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.