De steen van Evert Grootveld
Balistraat 30 – Baarn

Vrijstaand woonhuis in de Balistraat met eigen oprit uit 1894. De eerste steen is gelegd door Evert Grootveld die geboren werd op 14 juni 1878. Hij was dus 16 jaar oud toen hij de eerste steen mocht plaatsen. De steen is in de voorpui aan de rechterzijde juist boven het maaiveld geplaatst. Het huis is zijn lange leeftijd vele malen van eigenaar gewisseld. 

Evert was het oudste kind van 10 kinderen van Gerrit Grootveld en Adriana Bouter. Gerrit woonde in 1888 nog met zijn gezin op de Zandvoortweg. Gerrit boerde als schilder blijkbaar erg goed dat hij zich een vrijstaand huis met mooie steen kon veroorloven in één van de nieuwe wijken van Baarn.

Gerrit Grootveld zijn geboortewieg stond in Baarn, waar hij geboren werd als zoon van Evert Grootveld en Petronella Lens. We mogen hem dus een echte ‘Barinees’ noemen. 
Gerrit werd geboren op donderdag 6 juni 1850 en hij overleed op zondag 4 mei 1930. Gerrit stierf in Baarn en werd begraven op de Nieuwe Algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan  op woensdag 7 mei 1930. De familie Grootveld woonde lange tijd in het pand Balistraat 30. Later woonde in dit pand J. Dorrestijn, een melkrijder, dat was volgens de adresgidsen in 1956.

De steenlegger, Evert Grootveld, overleed op 10-2-1919 in Doorwert. Jaren voor het overlijden van zijn vader.

In 1999 was het pand nog niet wit gepleisterd, zie de verkoopadvertentie hieronder.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.