Jan van Zanten 2 jaar oud
Balistraat 2 – Baarn

Jan van Zanten, de steenlegger,  heeft slechts kort geleefd. Hij werd maar 3 jaar oud. Maar in zijn korte leven heeft hij ons toch iets nagelaten. Namelijk de eerste steen die hij van zijn vader mocht leggen bij de bouw van het huis Balistraat 2 in 1901. Kort na de steenlegging overleed de jonge Jan.

De steen werd door hem gelegd op 18 juni 1901. En hij overleed 4 maanden later op 16 oktober 1901.
De kleine Jan werd begraven op de toenmalige begraafplaats aan de Berkenweg. Op 2 september van dat zelfde jaar overleed het broertje van Jan, Benjamin van Zanten, slechts 0 jaar oud. Een tragedie in het gezin van Vader en moeder Van Zanten om zo kort na elkaar twee kinderen te verliezen.

Jan was de zoon van Benjamin van Zanten en Gerritje Kroes. Vader Benjamin is vermoedelijk geboren in 1870 en zijn vrouw een jaartje later in 1871.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.