Het afgebroken woonhuis van Jagtenberg
Balistraat 14 – Baarn

Helaas is het oude woonhuis van rijwielpadenopzichter Jagtenberg in de Balistraat 14 afgebroken. En daarmee is helaas de eerste steen ook verloren gegaan. Wat we weten van het pandje is dat het gebouwd werd in 1901 en dat de heer Jagtenberg een mooie steen liet vervaardigen. Maar toen ging het fout.  In plaats van Jagtenberg stond er op de steen Jagtenburg. Deze fout op de steen is de heer Jagtenberg altijd een doorn in het oog geweest, volgens zijn nog levende familieleden.

 

Nu rest ons alleen nog maar dit verhaal. Op de plek van de oude woning staan tegenwoordig mooie nieuwbouw woningen, waaronder een nieuw nummer 14.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.