De steen van Odin
Bachlaan 26 – Baarn

Bouwjaar van deze huizen aan de Bachlaan is 1968. De eerste steen klopt met de bouwtijd. Maar wie was Odin? En welke familie heeft hier gewoond. Want het huis is sinds de eerste bewoners al diverse malen van eigenaar gewisseld. De adressengidsen die drukkerij Bakker vele jaren maakte en aan de Baarnse bevolking verstrekte brengt uitkomst. In 1968 woonde hier de familie M. de Wekker.  Later in de tijd, we hebben het nu over 1983 begon een zekere mevrouw M.G.F. de Wekker op hetzelfde adres een Fysiotherapiepraktijk. Volgens mevrouw De Wekker woonde er voor dat zij hier kwam wonen een familie Frauenfelder. En die familie had een zoon Odin. Helaas is er verder niets bekend over deze Odin. Wel dat zijn naam vermoedelijk komt van Odin in mythologisch perspectief. Odin  wordt gezien als de oppergod in de Noorse mythologie. West-Germaanse namen van Odin zijn Weda (Oud – Fries), Woden (Angelsaksisch en Oudsaksisch) Wodan (Oud – Frankisch), Wuodan (Allemannisch), Wotan of Wothan (Germaans) en Guodan (Lombardisch). 

Odin is de god van kennis, wijsheid, strijd, oorlog, het hiernamaals, magie, geneeskunst en het (runen)schrift.

Odin woont in Gladsheimr  maar verblijft ook regelmatig in Valaskjalf (Asgard) waar zijn zetel Hlidskjalf  ruim uitzicht over de werelden biedt. Hij heeft daar nog een speciale hal Walhalla,  met vele poorten en bedekt met schilden, waar hij alle gesneuvelde en uitverkoren strijders ontvangt.

Naast Frigg, zijn echtgenote, beminde Odin vele andere vrouwen. Tot zijn zonen behoorden Donar, Baldr, de blinde Hoadr en Sigi. Maar volgens de  mythologische verhalen had Odin nog een groot aantal andere zonen.

Mocht iemand iets meer weten over de familie Frauenfelder of over zoon Odin laat het ons even weten.

 

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.