Een steen uit eigen bedrijf,
Baarnschedijk 15 – Baarn

Een steen waar een hele geschiedenis achter schuil gaat.

De start van het bedrijf ligt in 1893.Het familiebedrijf Steenhouwerij Gebr. Kreuning was de toenmalige naam. Dit bedrijf startte aan de Koninginneweg te Hilversum. In  1920 werd er in Bussum aan de Vaartweg een tweede vestiging geopend. Later nog een derde vestiging aan de Verbindingsweg te Baarn. Het oorspronkelijke bedrijf ging op het overname pad en nam in 1990 steenhouwerij de Bruin uit de Kerkstraat in Baarn over. Tegelijkertijd trok men in een nieuw pand in Baarn. In 1995 is de vestiging Hilversum gesloten en eind 2008 zijn Steenhouwerij Kreuning in Bussum en de Baarnsche Steenhouwerij te Baarn samengevoegd. Vanaf dat moment is de officiële bedrijfsnaam Baarnsche Steenhouwerij Kreuning geworden.

In de loop der jaren is de Baarnsche Steenhouwerij Kreuning zich steeds meer en meer gaan specialiseren in grafmonumenten. Bij de uitbreiding van het bedrijf in 2013 koos men er voor om materialen als glas en RVS toe te voegen aan het assortiment. Men richt zich vooral op het Gooiland, de Vechtstreek en het Eemland, Naast de regionale begraafplaatsen plaats men ook op de begraafplaatsen in de grotere plaatsen zoals Amersfoort, Utrecht en Amsterdam regelmatig grafmonumenten, grafstenen en urnmonumenten.

In dit geval getuigt niet een eerste steen van de nieuwbouw aan de Baarnsche dijk op industriegebied De Drie Eiken. Maar de laatste steen. Deze werd door de heer G. van der Schaft gelegd.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.