De Baarnse Watersport Vereniging,  roei- en zeilvereniging
August Janssenweg 42 – Baarn

 

Historie
Op 20 maart 1923 werd door 20 leden, onder voorzitterschap van de heer G.L. Tegelberg, de Baarnse Watersportvereniging de Eem opgericht. Of hiervoor een eerste steen gelegd is erg twijfelachtig. Wel werd in 1981 een steen gelegd, zie foto. En dat bleek een succes, want al aan het einde van het eerste verenigingsjaar telt de club 48 leden. Zij bedrijven watersport in verschillende privé wherry’s, zeilboten en kano’s. Het succes zette zich voort, want 5 jaar later is de BWV de Eem al op de ledenlijst van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB)  en de Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) te vinden.

In die beginjaren huurt de vereniging voor 180 gulden per jaar van de gemeente Baarn een “botenhuis”. Pas in 1936 kunnen zij het pand kopen voor 1500 gulden. De grond verkrijgen ze in erfpacht voor 1 gulden per maand. Het botenhuis ligt tussen de twee door August Janssen gebouwde zwembaden uit 1916 in. Als eerbetoon aan de gulle gever van de zweminrichting draagt de toegangsweg naar de vereniging zijn naam. 


Al direct na  de oprichting van de vereniging nam men een bootsman in dienst. Zijn belangrijkste taak was het  in de gaten houden van het verenigingsbezit. Bij de baan als bootsman hoorde een bootsmanshuisje. Dit huisje met luiken voor de ramen zag er vanaf het water erg leuk uit, maar begin 90-er jaren is het erg uitgewoond.  In 1994 vertrekt de laatste bootsman, Savonije, uit het huisje.

 

Verbouwing of vernieuwing van de accommodatie is  een terugkerend thema. In 1947 realiseert men een nieuwe ingang. Na een grondruil met Thijmen de Ruig was dit mogelijk. Weer 30 jaar later keurt de ledenvergadering een grote uitbreiding goed van een stenen aanbouw met balkon. Deze uitbreiding werd in 1981 gerealiseerd. En toen was het tijd voor een “eerste steen”. Omdat in  de begin jaren geen steen gelegd werd is de steen van 1981 gewijd aan beide gebeurtenissen. De steen bevindt zich in de hal van het clubgebouw.  Men  realiseerde toen ook een  gerenoveerde botenloods, een vernieuwd vlot en een door Harry Rentema ontworpen botenwagen.  En 20 jaar verder in de tijd is de ruimte bijna twee keer zo groot en liggen de wherry’s en singleboten in een nieuwe loods. Dit alles ten koste van het bootsmanshuisje van bootsman Savonije, wiens brievenbus nog wel is blijven staan. Het huidige gebouw biedt ruimte aan meer dan 400 leden, ongeveer 80 roei- en 10 zeilboten. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.